Spring naar de content

Boris van der Ham vindt Paars III een aantrekkelijke gedachte

HP/De Tijd speelde gisteren even voor Buitenhof. Op Twitter welteverstaan. Verslaggever Bas Paternotte interviewde D66-Kamerlid Boris van der Ham op het microblog. De hoogtepunten. “Paars III vind ik zelf een aantrekkelijke gedachte. Maar VVD is soort PVV-light geworden, en PvdA is soort SP-light geworden.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Eerst maar eens over de kroonjuwelen. “De kroonjuwelen? Tja. Iedereen kan zien dat de vormgeving van onze democratie verouderd is. Wij hebben aantal ideeën ter verandering. Maar andere partijen helpen die niet aan meerderheid. Dus nog niet zelf kiezen van premier en burgemeester. D66 heeft naast vernieuwen democratie echter nog veel andere punten die we willen bevechten: economische hervormingen en onderwijs.”

Een Twitteraar stelde de vraag hoe meer ondernemers in de politiek te krijgen. Van der Ham: “Allereerst door op te houden met Kamerleden zakkenvullers te noemen. Mensen die in het bedrijfsleven werken, en daar succesvol zijn, gaan in salaris danig achteruit in de politiek. Dat is niet erg, van politiek hoef je niet rijk te worden, maar oproepen van de SP om salarissen van politici in te perken is onzin. Dan krijg je alleen nog maar ambtenaren in de politiek.”

Natuurlijk kon de naam van de man met het Mozart-haar niet achterblijven: Geert Wilders. Want D66 is zo’n beetje de enige partij die géén last heeft van de politicus. Dat is bepaald te danken aan de felle toon die D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold in het debat aanslaat. Heeft D66 nou echt zo’n hekel aan Wilders? Dat valt wel mee. Volgens Van der Ham is het echter wel uitgesloten dat D66 en de PVV in één regering gaan zitten, tenzij ‘als Geert opeens aangeraakt wordt door de Goden van Nuance, Tolerantie, Individualiteit en Gelijke Behandeling’.

Van der Ham is niet bang voor de onstuimige groei die zijn partij doormaakt; een reden voor diezelfde Wilders om nauwelijks aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar mee te doen. “Elke partij die groeit moet uitkijken voor baantjesjagers en rare types. Ook D66. Maar wij hebben strenge regels (…) anders dan andere partijen moet elk potentieel gemeenteraadslid cursussen doen en door selectie. Gelukkig hebben we een sterk groeiend ledenaantal, dus we hebben ook echt wat te kiezen.”

Met welke partijen zou Van der Ham wel in één Kabinet willen zitten? Nou, met deze. Om te vervolgen: “Paars III vind ik zelf een aantrekkelijke gedachte. Maar VVD is soort PVV-light geworden, en PvdA is soort SP-light geworden.”