Spring naar de content

Hoog oplopende ruzie over ‘nazi-achtig’ tandenborstelplan van Geert Wilders

Carine Cassuto, de voormalig hoofdredacteur van het Nederlands Israëlietisch Weekblad, is een ‘joodse narcist’ die ‘haar eigen waarheid’ schept. Deze niet al te malse woorden komen van Evelien Gans, bijzonder hoogleraar Hedendaags jodendom aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan het NIOD. Twistpunt in de pennenstrijd met Cassuto is de omstreden Anne Frank Stichting én een uitspraak van Geert Wilders. Die vond dat Marokkaanse voetbalvandalen met tandenborstels een aantal voetbalstadions schoon moesten maken. En zoals wel vaker met discussies over religie, oorlog en Geert Wilders worden mensen wel eens boos op elkaar, erg boos.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Gans vindt dat Cassuto een joods zelfbeeld koestert waarin slechts twee polen gekoesterd worden: leed en trots. Daarnaast ziet ze dat ze ‘gebrekkig en tendentieus’ wordt geciteerd. Gans zou de oproep van Geert Wilders om Marokkaanse voetbalvandalen met een tandenborstel een aantal voetbalstadions schoon te laten maken vergelijken met de joden in Wenen die onder toeziend oog van nazi’s de straat met borsteltjes schoon moesten vegen.

Gans verwijt Cassuto dat de gewraakte opmerking van Wilders op hetzelfde neerkomt als de tragische vernedering van de Weense Joden aan de vooravond van de shoah. Dat de islamitische Nederlanders de ‘nieuwe Joden’ zouden zijn, wordt haar volgens haar valselijk in de mond gelegd.

Maar het wordt nog erger. Cassuto relativeert het gedachtegoed van Geert Wilders, én ze maakt zich schuldig aan hypocrisie. Want in haar artikel Misbruik Anne Frank gebruikt ze zelf de bekendste dagboekschrijfster voor eigen politiek gewin.

Mevrouw Cassuto vindt dat de Anne Frank Stichting Geert Wilders en zijn PVV niet als extreemrechts mag kwalificeren. Want dit zou associaties met ‘stampende laarzen’ wekken, en dat ‘uit naam van Anne Frank’. En daarmee lapt Cassuto volgens Gans de jarenlange onderzoekservaring van de Monitor Racisme & Extremisme van de Anne Frank Stichting aan haar laars.

Maar het domst van Cassutto vindt Gans nog wel het idee dat extreemrechts per definitie gepaard gaat met vernietigingskampen en zich per se alleen tegen Joden keert. Want: “In een serieus debat over antisemitisme, over islamofobie en misbruik van (Holocaust)symbolen zijn Cassuto’s clichés en claims met betrekking tot joods slachtofferschap uit den boze.” Dat u het weet.

Onderwerpen