Revegate: ‘Willen ze oorlog, dan krijgen ze oorlog’

Bas Paternotte 28 jun 2011 Cultuur

Terwijl het land zich opmaakt voor de totale ondergang – “Over het eiland klinken doffe ploffen van de kanonnen” – is de weduwe Reve, Joop ‘Matroos Vos’ Schafthuizen, zijn eigen oorlog aan het voeren. Tegen Reve-biograaf Nop Maas om precies te zijn. “Zoals Churchill al zei: willen ze oorlog, dan krijgen ze oorlog. En daar bedoelde Churchill iets heel anders mee dan koffie met gebak. Dan komen er wapens aan te pas.”

Maas heeft gisterochtend aangifte gedaan tegen Schafthuizen wegens een doodsbedreiging. “Joop kondigde aan mij te komen doodschieten en wel door mijn hart, door mijn hoofd en door mijn hersens. Al zou ik die niet hebben. Een en ander was voor mij voldoende aanleiding naar de politie te stappen,” aldus de verbouwereerde Maas vanmorgen tegen de Volkskrant.

Inzet van het conflict is het derde deel van de Reve-biografie die wordt bezorgd door Maas. Volgens Schafthuizen heeft Maas gebruikgemaakt van materiaal waar geen toestemming voor is gegeven. Een verwijt waarin Schafthuizen zich gesteund weet door de rechter. Die oordeelde eerder deze maand dat deel 3 niet in haar huidige vorm gepubliceerd mag worden

Maar waarom is Schafthuizen zo gekant tegen de publicatie? HP/De Tijd-columnist Joris van Casteren – die, dat dient gezegd te worden, onterecht voorspelde dat Schafthuizen het kort geding zou verliezen – heeft wel een vermoeden: de seksuele voorkeur van Schafthuizen. “Van Schafthuizen is bekend dat hij op jongens valt van tussen de tien en vijftien jaar oud. ‘Zeg maar gerust dat ik heel erg pedofiel ben,’ zei hij in 1984 tegen dit weekblad. ‘Kabouters’ noemde hij die jonge jongens. Hij misbruikte ze in de woningen van oudere homoseksuele mannen, die in ruil voor hun gastvrijheid mochten toekijken.” Schafthuizen werd eerder deze eeuw veroordeeld wegens het aanranden van een jongetje. Van Casteren: “Het zou natuurlijk kunnen dat de brieven die biograaf Nop Maas heeft ingezien bewijsmateriaal bevatten dat bij een eventuele nieuwe aanklacht tegen Schafthuizen gebruikt kan worden.” 

Hoe dan ook; Nop Maas moet en zal kapot. Schafthuizen doet er vanuit België zelfs nog een schepje bovenop: “Alleen heb ik niet gezegd dat ik hem dood ga schieten, maar dat ik hem hartstikke dood zal schieten.”

Reageer op artikel:
Revegate: ‘Willen ze oorlog, dan krijgen ze oorlog’
Sluiten