Spring naar de content

Wordt vervolgd

“Een wát?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Poorthuis

“Een feuilleton!”

“Een feuilleton?”

Vorige week vertelde ik thuis opgetogen dat we weer iets nieuws beginnen in HP/De Tijd.

“Niemand weet toch nog wat een feuilleton is?” kreeg ik te horen. Daar had ik zo mijn twijfels over. En als het al zo is, dan is dat nog geen reden om er niet weer eens een te beginnen. We gooien de beschaving toch ook niet weg omdat niemand in Den Haag, op Job Cohen na, daar nog aan doet?

Enfin, ik kondig vandaag dus een heus literair vervolgverhaal aan, en dat komt zo.

Niet zo lang geleden raakte ik in contact met de schrijver Ilja Leonard Pfeiffer. Geboren in 1968, dichter, essayist, criticus en polemist, meldt zijn biografie. Ik zou hem zelf in één woord willen omschrijven als een romanticus. Iemand op wie wij allemaal per definitie jaloers moeten zijn: een man die op de fiets stapt naar Italië om daar aan een ouderwetse piazza te gaan wonen en met het geschreven woord zijn geld te verdienen.

Deze Ilja dus, meneer Pfeijffer, wilde graag een feuilleton schrijven. Dat kwam goed uit. Want ik wilde er graag een publiceren. Als het tenminste een raakvlak had met waar wij het in HP graag over hebben, behalve onszelf natuurlijk: de politiek en het moderne leven. Nou had Pfeijffer net een boek gepubliceerd over de Nederlandse politiek, waaruit we in elk geval konden concluderen dat hij daar met gepaste afstandelijkheid en gruwel naar keek. En al snel waren wij het eens dat daar ook het terrein lag waarop hij zijn kunsten voor ons zou gaan vertonen.

Met trots dus, zeg ik, vanaf nu wekelijks in HP/De Tijd: Minister Kwist. Een bij voorbaat al legendarisch vervolgverhaal.


En als we het toch over romantici hebben: mag ik u dan ook met groot plezier het interview aanraden dat onze nieuwe medewerker Max Westerman voor ons heeft gemaakt met de fameuze en inmiddels 103-jarige architect Oscar Niemeyer. Ja, je ligt er weleens een nachtje van wakker, hoofdredacteur van HP/De Tijd zijn, maar het is uiteindelijk toch een van de leukste banen van Nederland. Als je denkt.

[email protected]@FrankPoorthuis