Spring naar de content

Priesters die 13-jarigen drogeren en verkrachten vinden we walgelijk. Waarom blijven we Roman Polanski wel vereren?

Op 9 november wordt in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een grote tentoonstelling geopend van de Pools-Franse priester en schilder Lech Korkovski (78). De expositie was al eerder te zien in Polen, Londen, Sao Paulo en Berlijn en benadrukt de wereldwijde populariteit van de Poolse priester-schilder en zijn werk. Korkovski, die van zijn seksuele voorkeur voor minderjarige jongetjes nooit een geheim heeft gemaakt, kwam de laatste jaren vooral in het nieuws vanwege een uit 1977 daterende strafzaak. De priester-schilder maakte zich toen in de Verenigde Staten schuldig aan het drogeren en verkrachten van een dertienjarig jongetje. Toen hij daarvoor gevangenisstraf dreigde te krijgen, vluchtte Korkovski naar Groot-Brittannië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

U had het misschien al in de gaten, maar aan bovenstaand bericht klopt iets niet. Want een priester die een dertienjarig jongetje heeft gedrogeerd en verkracht en die daarna ook nog eens op de loop is gegaan voor justitie, hoeft niet te rekenen op zoiets moois als een reizende expositie. Omdat we priesters die dertienjarige jongetjes drogeren en verkrachten walgelijk vinden, hoe mooi ze misschien ook kunnen schilderen.

Maar als u in de tekst ‘priester en schilder’ verandert in ‘cineast’ en ‘jongetje’ in ‘meisje’, krijgt u een bericht dat wél voor de volle honderd procent klopt. Mits u daarna ook nog even ‘Lech Korkovski’ verandert in ‘Roman Polanski’.

De uitnodiging voor de expositie vindt u hier.

Onderwerpen