Buitenhof-columniste Naema Tahir pleit voor persbreidel

bas paternotte 26 feb 2012 Cultuur

Buitenhof-columniste Naema Tahir pleit voor persbreidel op het Binnenhof: ze wil ‘onfatsoenlijke televisiejournalisten weren’. “De pers vormt een onmisbare controle op de macht. Dat is waar. Maar alleen de beschaafde pers. Laat daarom alleen beschavelingen toe.”

Ze richt haar pijlen op Pownews-verslaggever Rutger Castricum die de politiek volgens haar zou ‘verzieken’. De column lijkt gebaseerd op het pleidooi van maritiem journalist Hans Roodenburg eerder deze week op journalistenwebsite Villamedia. Roodenburg pleitte daar voor een ‘boycot’ van de ‘afzeikjournalistiek’.

De Tweede Kamer hanteert overigens al lange tijd richtlijnen (PDF) voor televisiejournalisten die zich ophouden in de Nationale Vergaderzaal. De belangrijkste regel: De gebouwen van de Tweede Kamer mogen alleen worden gebruikt voor opnamen die zijn bestemd voor parlementaire en politieke verslaggeving of het verklaren en toelichten van parlementaire en politieke gebeurtenissen. Tot nu toe is er één keer een klacht ingediend tegen Pownews, dat ging over het filmen van een muizenval op de burelen van de Partij voor de Dieren. En zonder toestemming filmen in de fractieruimten mag nu eenmaal niet.

Tahir’s pleidooi voor persbreidel kan op weinig steun rekenen in de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib:
[[image file=”2012-02/arib.jpg” align=”inline” ]]
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent:
[[image file=”2012-02/gent.jpg” align=”inline” ]]

Enfin, Tahir’s optreden vandaag ziet u hieronder:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

[[poll uid=625]]

Reageer op artikel:
Buitenhof-columniste Naema Tahir pleit voor persbreidel
Sluiten