Spring naar de content

PvvdA: Geheim regeerakkoord

Ik dreig volgende week op vele fronten ongelijk te krijgen. Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA komt er immers, zo laten ‘betrouwbare bronnen’ weten. Dus is het tijd voor een groot en stevig mea culpa. Maar mag ik dan beide partijen nog een laatste goede raad meegeven? Ik heb ‘m alvast in de kop boven dit artikel gezet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Poorthuis

Maar eerst dus even diep door de modder. Want:

1. Al wekenlang wijs ik erop dat we niet vanzelfsprekend uit moeten gaan van een akkoord tussen VVD en PvdA. De geluiden zijn nu dat het ze wel degelijk gaat lukken. Knap. Hulde. Maar ‘it ain’t over till de fat lady sings‘. Niet voor het eerst zal een onderhandeling op het laatst fout gaan. Je vindt een sok ook pas altijd op de laatste plaats waar je zoekt. En als u die vergelijking niet snapt: ik kan het ook niet precies uitleggen, maar gevoelsmatig klopt-ie wel.

2. Ongeveer even lang als ik aankondig dat VVD en PvdA een ongewenst monsterverbond zijn (en de peilingen laten het nog steeds zien), waarschuw ik de VVD ervoor dat ze in ieder geval niet moet accepteren dat Diederik Samsom als fractieleider in de Tweede Kamer gaat zitten. Alle plaatjes tot nog toe van een nieuw kabinet laten zien dat Samsom zich aan zijn woord wil houden (Dijsselbloem komt op Financiën als vice-premier) en dat de VVD dus niet aandringt. Ook hier geldt: het is nog geen 10 november. Maar ik zou tegen Mark Rutte willen zeggen: niet klagen als je over anderhalf jaar met knikkende knieën naar de Kamer moet omdat die verrotte Samsom je weer de mantel gaat uitvegen. Ik heb je gewaarschuwd.

3. In diverse stukken heb ik me eveneens beklaagd over de absolute radiostilte die de partijen in acht hebben genomen. Ja, wederom knap van hen. En het proces heeft er ongetwijfeld profijt van gehad. Want als er volgende week daadwerkelijk een akkoord ligt, is dat mede te wijten aan de strakke regie rond de onderhandelingen.

Maar de zwijgzaamheid van onderhandelaars en anders zo notoire lekkers was een ramp voor de Nederlandse media en eerlijk gezegd ook voor de democratie: ik vind dat wij als kiezers gebaat zijn bij enige openheid. Hoe kunnen we nou tumult maken over voorgenomen maatregelen als we ze niet kennen?

Maar goed: wellicht dat VVD en PvdA op dat punt nog een stapje verder kunnen gaan. Als het allemaal dan zo goed is voor ons, voor hen en het hele land, waarom dan die trend niet doorgezet? Als ik niks mocht weten van de onderhandelingen, dan hoef ik het akkoord dat ze volgende week sluiten eigenlijk ook niet meer te zien. Laat ze dan ook maar een geheim regeerakkoord sluiten. Wel zo rustig. Goed voor hen, goed voor ons en de economie. We merken het wel als de dames en heren een wetsontwerp door de Kamer willen jagen.

Op 10 november dus een ministersploeg op het bordes (niet kinderachtig doen, gun de majesteit dat lolletje nog even) en dan gewoon lekker onzichtbaar aan het werk.

Ga je gang maar: Rutte en Samsom, PvvdA.