Spring naar de content

GroenLinks jaagt het begrotingstekort richting 4 procent

Toen in september 2012 de begroting voor 2013 werd gepresenteerd toonde die een tekort van 17 miljard ofwel 2,7 procent. Daarna werd het naar boven bijgesteld naar zo’n 3 procent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Na de telecomveiling stond de politiek op de banken, de opbrengst bracht ons weer in het gareel van Brussel. Vervolgens was daar SNS en gaan we er weer overheen. Het is pas februari dus gaan we nog heel wat van dit soort schommelingen meemaken. Het saldo zal niet meevallen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

GroenLinks gaat het kennelijk niet hard genoeg.

Met een heus rapport in de hand willen ze minister Kamp ertoe brengen dat de Groningse aardgaswinning wordt teruggebracht tot 60 procent van het huidige niveau. Nu maakt de aardgasproductie zo’n 12 miljard van ons nationaal product uit en betekent een minderopbrengst van 40 procent dus zo’n 4,8 miljard.

Begrijp me goed, het lijkt me heel vervelend – zo niet veel erger – als je regelmatig en in toenemende mate aardschokken te verduren hebt. Maar tegelijk begrijp ik dat de kans dat ze tot persoonlijke ongelukken leiden verwaarloosbaar is. Blijft over de materiële schade, die moet vergoed.

Die aardschokken worden veroorzaakt door het winnen van aardgas in het verleden, nu stoppen of minderen zal dat effect niet kleiner maken. Maar als GroenLinks z’n zin krijgt loopt het begrotingstekort op richting 4 procent en zal er nog méér en harder bezuinigd moeten worden.

Het zou het dan ook prettig zijn als GroenLinks ook de financiële onderbouwing levert bij zijn wens. Ik weet wel dat dit niet de forte van een milieupartij is. Maar als ze daar weer een serieus potje willen meeblazen op de kiezersmarkt, dan moet de partij niet uit zijn op gratis gewin. Want dat bestaat niet.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, ASML, DSM, Heineken, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen

Volg HP/ De Tijd op Twitter

Volg HP/ De Tijd op Facebook