Spring naar de content

Vaderdag: de opmars van het sportboek-plus

Het blijft ploeteren voor ‘marginale auteurs’ als Henk van Straten, maar niet iedere schrijver heeft het zwaar. Sportboeken-met-iets-extra’s doen het beter dan ooit: de nieuwe Bestseller 60 telt liefst acht titels waarin sport de hoofdrol speelt. En de verkoopcijfers beloven dankzij de traditionele Vaderdag-bump alleen maar beter worden. Welke titels haalden de bestsellerlijst?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

1. Allereerst is daar Ventoux van Bert Wagendorp. De wielerroman over vrienden die terugkeren naar de Mont Ventoux waar een vriend dertig jaar eerder verongelukte, stijgt in zijn tweede week in de boekentop naar nummer 3. De pers is unaniem lyrisch (ook onze eigen Frank Heinen) en bij DWDD waren de boekhandelaren laaiend enthousiast. Bij Knevel & Van den Brink mocht de instant-bestsellerauteur woensdag vertellen over zijn boek (en waarom er zo veel in wordt gevloekt).

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

2. Ook Gijp van Michiel van Egmond staat nog altijd in de bestsellerlijst. De gebundelde anekdotes van René van der Gijp verkopen al dertien maanden als een tierelier (‘265.000 exemplaren in 2012 en dit jaar nog eens 20.000‘), vooral dankzij tv-hit Voetbal International. En – een beetje – door DWDD.

3. In Gepakt bijt Mart Smeets van zich af. Hij verbaast zich over de haat en het gescheld dat hij te verduren kreeg sinds de val van Lance Armstrong. Het zette hem aan het denken. En schrijven. De verkoop kreeg een boost na een venijnig optreden bij Matthijs.

4. Kort erop is een bundeling van voetbalcolumns van schrijver (en Smeets-treiteraar) Nico Dijkshoorn. De columnist die de Volkskrant nooit had moeten laten gaan (hoe zat dat ook alweer, Marije Randewijk?) excelleert wekelijks in Voetbal International. De bundel is welkom voor Dijkshoorn-fans die geen behoefte hebben aan 120 pagina’s voetbalnieuws. De verkoop wordt gestimuleerd dankzij zijn optredens bij Voetbal International.

5. Ik, Zlatan van Zlatan Ibrahimović en David Lagercrantz is niet zomaar een voetbalbiografie. Het is het openhartige verhaal van een geniale gek die opgroeide voor galg en rad en uitgroeide tot een van de bestbetaalde voetballers ter wereld. Het boek leest net zoals Zlatan voetbalt: onvoorspelbaar. Verkoopt al meer dan een jaar heel goed, onder (veel) meer dankzij een speciale app.

6. Andy van der Meyde – Geen Genade van Thijs Slegers is alweer zo’n boek uit de stal van Voetbal International. Verkocht het ‘krankzinnige aantal’ van 120.000 exemplaren dankzij jarenlange aandacht bij VI. In 2010 werden de eerste zaadjes al geplant.

7. Nog een VI-boek in de Bestseller 60: Voetbal en Maffia in de Lage Landen van Iwan van Duren & Tom Knipping. Dit tweede deel van een zoektocht naar matchfixing en zwart geld in het profvoetbal werd gepromoot in Voetbal International en ook PowNews deed een duit in het zakje.

8. Handboek Tour de France van Michael Boogerd & Maarten Scholten is een naslagwerk voor de Tour-kijker met voorbeschouwingen op de etappes en veel lijstjes en statistieken. Het staat al drie weken in de bestsellerlijst dankzij aandacht van, jawel, Matthijs van Nieuwkerk.

Sportboeken die het zonder steun van VI en DWDD moesten doen, haalden de lijst niet. Pijnlijkste voorbeeld: de biografie van Hans Kraaij jr. Die schuift toch al jaren aan bij Johan Derksen & Co, zegt u? Klopt, maar niet Voetbal International is de uitgever, maar Nieuw Amsterdam. Gevolg: alleen tv-aandacht bij Shownieuws. En daar kijken weinig boekenlezers naar…