Spring naar de content

Verwijder jezelf van het internet, de handleiding

Voor wie zijn digitale verleden van het internet wil verwijderen, is de website justdelete.me een ideale handleiding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

De website is voortgekomen uit de persoonlijke frustratie van ‘nerd’ Robb Lewis uit het Britse Portsmouth. “Nadat ik op Twitter een aantal tweets voorbij zag komen over hoe moeilijk het wel niet is om accounts op Skype en Netflix te verwijderen, besloot ik deze website te bouwen”, schrijft hij op zijn blog.

Lewis ontwikkelde justdelete.me, een simpele doch doeltreffende site waarop je in één oogopslag kunt zien hoe makkelijk je een profiel van een website kunt verwijderen. Zo blijkt dat de profielen op Youtube, Picasa en Wikipedia bijna onmogelijk onzichtbaar gemaakt kunnen worden. Bij Youtube en Picasa moet je daarvoor bijvoorbeeld je hele Google-account verwijderen. En dat is dus inclusief je gmail-adres. Lekker omslachtig.

Toch valt het op dat de meeste accounts vrij makkelijk te verwijderen zijn. Eén klik en het is gepiept. De maker van de website waarschuwt wel dat het niet gegarandeerd is dat de gegevens die op het account zijn geplaatst ook daadwerkelijk verdwenen zijn. Ook voor wie geen accounts wil verwijderen is het de moeite waard zijn om deze website te bezoeken. Staat u er bijvoorbeeld wel bij stil hoeveel accounts u heeft en hoeveel informatie u daardoor deelt op internet? Het antwoord zal u waarschijnlijk verbazen.