Spring naar de content

Paus Franciscus in de clinch met maffia en NSA

Paus Franciscus is voor geen kleintje vervaard. De Amerikaanse afluisterdienst NSA tapt zijn telefoongesprekken af terwijl de Italiaanse maffia zich op zijn pik getrapt voelt door zijn kruistocht tegen corruptie. Kortom: bij een aantal grote partijen begint Franciscus aardig de keel uit te hangen. De relpaus moet zo langzamerhand oppassen met wat hij zegt en doet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De anders zo kalme maffiosi worden zenuwachtig van Franciscus en zijn pogingen om het bestuur van de kerken en geestelijken inzichtelijker te maken, zodat corruptie wordt opgespoord. De naar verluidt witwassende bank van het Vaticaan gaat op de schop, zo bepaalt Franciscus. Ook het contact tussen belangrijke maffiabazen in Zuid-Italië tussen priesters, bisschoppen en de lokale maffia vindt hij not done. En dat zint de maffiabazen in Italië niet. Het kan het op deze manier wel eens verkeerd aflopen met Franciscus, zo schrijven maffiakenners.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dan is er ook nog de in zijn nek hijgende NSA, die hem nauwlettend in de gaten houdt of in ieder geval: heeft gehouden. In Italië werden zo’n 46 miljoen telefoontjes afgetapt, meldt het Italiaanse Panorama. Een aantal daarvan was afkomstig uit het Vaticaan, waar Franciscus tegenwoordig gehuisvest is. De NSA hanteerde bij het afluisteren een indeling van vier thema’s, waaronder mensenrechten en bedreigingen voor de economie, maar ook ‘leadership intentions’. Niet te missen dus, dat de gesprekken van de paus zijn opgenomen en beluisterd. Hij verbleef voor zijn benoeming met regelmaat in het gastenverblijf.

De in Buenos Aires geboren paus, geboren als Jorge Mario Bergoglio, is in ieder geval bezig aan een opvallend entreejaar. Hij brak al eens de kerkregels door op Witte Donderdag de voeten van moslims en vrouwen te wassen in een jeugdgevangenis, terwijl dit alleen bij priesters in kathedralen gedaan mag worden. En dan hebben we het nog niet eens over zijn (relatieve) acceptatie van homo’s, die volgens hem met respect, mededogen en gevoeligheid behandeld moeten worden en dat discriminatie jegens homo’s moet stoppen.

Terwijl Franciscus het ene na het andere heilige huisje omverschopt, wint hij in Nederland in ieder geval flink aan populariteit. De vraag is: doet hij dat ook in de rest van de wereld?