Spring naar de content

Fotoserie: wat te doen met een verlaten metrostation?

Wat doe je met metrostations waar te weinig gebruik van wordt gemaakt? Juist, die worden gesloten. En dan? Dan blijven er lege, verlaten ondergrondse hallen over waar je heel veel leuke dingen mee kunt doen. Dat bedachten architecten Manal Rachdi en Nicolas Laisnéiets in ieder geval.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

In Parijs zijn acht metrohaltes gesloten, want er kwam bijna niemand meer. Rachdi en Laisnéiets zien hier mogelijkheden: van zoveel ruimte droomt waarschijnlijk elke architect. Stations Champ de Mars, Arsenal, Porte Molitor, Haxo, Croix Rouge, Porte des Lilas, Saint Martin en Martin Nadaudso mogen met toestemming van politica Nathalie Koziuscot-Morizet worden gerenoveerd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Amsterdam
In 2009 tekenden omwonenden van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam een petitie waarin ze pleiten voor een einde van de nieuwe metrolijn, in het kader van beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald gaven ze enkele suggesties: ‘Aan de reeds gebouwde stations voor de Noord-zuidlijn, een andere commerciële bestemming te geven, bijvoorbeeld parkeergarage(s), ondergronds winkel- en uitgaanscentrum, fietsenstalling, discotheek.’ Dat is er nooit van gekomen, de Noord-Zuidlijn is overigens nog lang niet af.

In Parijs wordt er nu wél wat met de leegstaande hallen gedaan. Rachdi en Laisnéiets ontwierpen een zwembad, een club, een theater, een museum en een restaurant voor de ondergrondse. De komende jaren zullen de plannen worden gerealiseerd.

station6

station4

station2

station1

station 5