Spring naar de content

Anoniempjes: toneelstuk ‘ANNE’ was verschrikkelijk slecht

Het toneelstuk ANNE ging gisteren in première in het nieuwe Theater Amsterdam. Koning Willem-Alexander was erbij en zag dat het goed was. Maar niet iedereen is even enthousiast.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Het toneelstuk genereerde vooraf veel media-aandacht. De twee schrijvers van het toneelstuk, het echtpaar Leon de Winter en Jessica Durlacher, waren niet weg te slaan in de media de afgelopen weken en uiteraard was er ook een relletje. Logisch, want het verhaal van de Joodse Anne Frank, het Achterhuis en haar deportatie naar het concentratiekamp Bergen-Belsen staat in het geheugen gegrift van iedere Nederlander.

Eind goed al goed na een mooie première? Niet echt. Volgens NRC-recensent Hans Beerekamp is het toneelstuk ‘verschrikkelijk slecht’. Dat is overigens niet zíjn mening, maar die van anoniempjes die zich bij Beerekamp in privéberichtjes op Twitter melden. Hij twitterde vanochtend:

Niemand durft blijkbaar in het openbaar te zeggen hoe slecht ANNE is. Alleen maar in de DM-inbox van Beerekamp, aldus Beerekamp zelf.

Waarom durft niemand kritiek te geven op ANNE?

Niet iedereen is blij met deze opmerkingen van de NRC-journalist. Zo reageerde iemand: “Dit zou je een tamelijk laffe, achterbakse tweet kunnen noemen.” Een ander: “Erbarme dich mein Herr…”

Wie die anoniempjes zijn die niet in het openbaar kritisch durven te zijn over ANNE? Dat gaat Beerekamp niet onthullen. Maar ze moeten in dit lijstje staan. Van al deze 638 mensen kan Beerekamp een privébericht ontvangen. Als u de gastenlijst van de première ernaast legt… Maar wij zijn net als Beerekamp geen verraders natuurlijk.

Of zou Beerekamp niet de waarheid spreken/zijn verteld? De Telegraaf en de Volkskrant zijn namelijk razend enthousiast over ANNE, net als Crescas-directeur Michel Waterman. Of zouden die allemaal bang zijn voor ‘de lange tegen van degenen die hen hadden uitgenodigd’?