Spring naar de content

Onthullende documentaire: Hitler was belastingontduiker en bezat 4,5 miljard euro

Berlijn, 1945. Een Britse contraspionage-unit spot een verdachte man in burgerkleding. Ze houden hem staande. Hun vermoeden blijkt gegrond, want in de jaszak van de man vinden ze een zeven pagina’s testament. Van niemand minder dan Adolf Hitler.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Vrijdagavond zendt het Britse Channel 5 een documentaire uit over een van Adolf Hitlers minst belichte misdaden. De titel The Hunt for Hitler’s Missing Millions verklapt het eigenlijk al: de Führer bezat een fortuin toen hij zichzelf in 1945 van het leven beroofde, en dat geld verdiende hij alles behalve eerlijk.

De ontdekking van Hitlers missende miljoenen begint met het verhaal van Hermann Rothman, een van de Britse agenten die Hitlers testament in handen kreeg na diens suïcide. In het testament: talloze aanwijzingen naar een miljoenensom. Voor alle duidelijkheid: Hitlers waarde wordt geschat op zo’n 4,5 miljard euro.

Een grote inkomstenbron: zijn portretrecht. Hitler bezat het auteursrecht dat zat op vele afbeeldingen van hem. En ja, die beeltenissen werden in de jaren dertig en veertig veelvuldig gebruik, op postzegels bijvoorbeeld.

Daarnaast verkocht Hitler zichzelf op lucratieve wijze. Namelijk, door van zichzelf een succesvolle publieke verschijning te maken en zich te laten inhuren tegen flinke tarieven. Ook kreeg hij een vergoeding van de staat voor elk weggegeven exemplaar van Mein Kampf aan pas getrouwde stellen in Duitsland, een gewoonte in die tijd.

Maar misschien wel het meest verbluffend is het gegeven dat Adolf Hitler in totaal zo’n 2,20 miljoen euro aan belastinggeld ontdook. Dat weigerde hij simpelweg, omdat hij daar boven stond, vertelt Chris Whetton, die schreef over Hitlers financiën.

De documentairemakers hebben naar eigen zeggen een beeld geschetst van “een slim investeerder in vastgoed en kunst, een sluwe manager die van geld hield.”

De 4,5 miljard euro van Adolf Hitler zou betekenen dat hij op de 227ste plaats zou staan in de rijkemensenlijst van Forbes. Over de huidige locatie van deze miljarden is weinig publiek bekend, daarvoor raden we u vrijdagavond om acht uur ‘s avonds naar Channel 5 te kijken.