Zwart is het nieuwe zwart

Jesse Voorn 15 jul 2014 Wetenschap

Zwart is zwart, zou je denken. En hoe zwart wil je het hebben? Toch blijken er behoorlijk wat gradaties in zwart te zitten en is nu zelfs het zwartste zwart gevonden. Zwarter dan dit wordt het niet, zegt het bedrijf dat verantwoordelijk is voor Vantablack.

Zwart is een belangrijke ‘kleur‘, die veelvuldig gebruikt wordt. Zelfs Batman gebruikt het om zichzelf te laten verdwijnen. Het nieuwe Vantablack is een soort superzwart. Het is zo donker, dat het menselijk oog niet begrijpt wat het ziet. Er zijn namelijk geen vormen of contouren van te onderscheiden. Het Britse bedrijf Surrey Nano Systems ontwikkelde het materiaal, dat 99.96 procent van al het licht absorbeert en dat is nog nooit eerder vertoond. Het is het soort zwart dat het dichtst in de buurt komt van de duisternis van de vermeende zwarte gaten.

zwartnieuw640

(Foto via Surrey Nano Systems)

Vantablack is ontwikkeld op aluminiumfolie, door nanobuisjes extreem samen te persen. Die nanobuisjes zijn duizend keer dunner dan een menselijk haartje. Ze zijn zo dicht op elkaar verpakt, dat er geen licht meer doorheen kan, alleen ertussen. Daardoor wordt alles geabsorbeerd. “Je denkt op die foto bergen en dalen te zien, net als in de folie,” zegt Ben Jensen, hoofd van de technische afdeling van het bedrijf. “Maar het is alleen maar zwart, als een leeg gat. Het ziet er gewoon zo raar uit.”

Het nieuwe zwart zal worden toegepast in de astronomie, de vervaardiging van telescopen en scansystemen met infrarood, meldt Surrey Nano Systems. Het heeft ook militaire toepassingen, maar het bedrijf mag niet zeggen om welke dat gaat. Het materiaal is namelijk tien keer zo sterk als staal. Wie denkt een nieuwe kleur voor bijvoorbeeld mode gevonden te hebben, komt bedrogen uit. Als iemand een Vantablack shirt aan heeft, lijkt het net of alle ledematen in de lucht zweven. Alhoewel dat misschien een fashion statement op zich is.

Reageer op artikel:
Zwart is het nieuwe zwart
Sluiten