Spring naar de content

Goedkoop vliegen in 2015? Dit zijn uw favoriete bestemmingen

Voor vakantiegangers wordt 2015 een goed jaar, volgens het recent gepubliceerde rapport van de Airlines Reporting Corporation. Van veel Europese vliegreizen wordt namelijk verwacht dat ze een stuk goedkoper worden door de lage kerosineprijs. Welke bestemmingen dalen het sterkst in prijs?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

De olieprijs daalt, en lang niet iedereen is daar blij mee. Zo schreven wij eerder al over het risico op een nieuwe kredietcrisis die door de vrije val van de olieprijs wordt vergroot, en over de schade die de duurzame energiesector dreigt op te lopen. Op individueel niveau is er dan wel weer een voordeel: u betaalt minder aan de benzinepomp. Dat geldt ook voor vliegmaatschappijen, die als gevolg van een dalende kerosineprijs minder geld aan brandstof kwijt zijn en dus goedkopere vliegtickets kunnen aanbieden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dit zijn de bestemmingen die gedurende de komende maanden het sterkst in prijs zullen dalen volgens het rapport van de Airline Reporting Corporation en online reisbureau Expedia:

Rome -12,8%

Madrid -5,8%

Amsterdam -4,8%

Londen -4,6%

Berlijn -4,4%

Barcelona -3%

Zoals u ziet daalt de ene bestemming veel sterker in prijs dan de ander. Zo zullen tickets naar Rome naar verwachting met 12,8% in prijs dalen terwijl de prijs van een vlucht naar Barcelona met ‘maar’ 3% naar beneden gaat in het eerste kwartaal van 2015. Dit onderlinge verschil wordt veroorzaakt door de toename in het aantal beschikbare passagiersstoelen per bestemming.

In Rome, de grote prijsdaler binnen Europa, stijgt de passagierscapaciteit naar verwachting bijvoorbeeld met 10,5%, terwijl in Barcelona een capaciteitsstijging van 4,7% wordt verwacht.

Prijsvechters als easyJet en Ryanair zijn de hoofdverantwoordelijken voor het toegenomen aantal beschikbare passagiersstoelen, ze bieden op steeds meer Europese vluchthavens hun diensten aan, maar groeien niet op elke locatie even hard.

Direct een reis naar Rome boeken dus? Misschien kunt u beter nog even wachten. De schrijvers van het rapport geven zelf aan dat hun voorspellingen voor de Europese markt nog onzeker zijn. Zo gaan de auteurs in hun berekeningen uit van een economische groei van 1% voor Europa in 2015, terwijl een dreigende deflatie in de eurozone en de sociale onrust rondom Oekraïne en het Midden-Oosten ervoor zou den kunnen zorgen dat dergelijke groei uitblijft.

Onderwerpen