Spring naar de content

EU bevriest tegoeden van ‘Russische Frank Sinatra’

De Europese Unie heeft een nieuwe lijst gepubliceerd van personen tegen wie de anti-Rusland-sancties zijn gericht. En een aantal namen valt op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Zo zijn er aan de lijst met namen van partijen of personen die de onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen, enkele bekende Russen toegevoegd. Zanger Joseph Kobzon, bijnaam ‘de Russische Frank Sinatra’, is de meest in het oog springende. De 77-jarige crooner, tevens parlementslid, is op de zwarte lijst gezet omdat hij een bezoek zou hebben gebracht aan het separatistenkamp en daar ‘statements supporting separatists’ zou hebben gemaakt. Kobzon, die heeft opgetreden met wereldsterren als Julio Iglesias en Charles Aznavour, moet volgens de EU politiek een toontje lager zingen voordat hij weer over zijn in Europa gestalde tegoeden mag beschikken.

Ook twee onderministers van Defensie prijken op de lijst, Anatoli Antonov, en zijn eerste plaatsvervanger Arkadi Bachin prijken op de EU-lijst. Verder bevat het document (pdf), met daarin de namen van 151 personen, 37 groeperingen die de onafhankelijkheidsstrijd in Oost-Europa steunen of er actief aan meedoen. Naast het Sparta-bataljon, het Somalië-bataljon en de Nationale Kozakkengarde, staat ook een bataljon op de lijst waarvan de naam weinig aan duidelijkheid overlaat: het Doodsbataljon.

Schermafbeelding 2015-02-16 om 12.41.51

En als bonusvideo: een vrolijk onderonsje tussen de zangers Joseph Kobzon en Charles Aznavour.