Spring naar de content

Gezond blowen? Nu is daar de e-joint

Het Nederlandse bedrijf E-njoint heeft een nieuw product ontwikkeld op het gebied van elektronisch roken: de elektrische joint. Na de onschadelijke, toch schadelijke en o-nee-toch-niet-schadelijke elektronische sigaret is er nu dus ook het jointje dat je kunt roken zonder je longen te beschadigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Verhulsdonk

Het idee van de elektrische joint is op zich niet nieuw. E-njoint lanceerde vorig jaar al een soortgelijk product. Dat was een joint met alleen fruitsmaken, dus heel veel verschilde hij niet van de elektronische sigaret. Maar nu is er dan ook de elektronische joint die daadwerkelijk smaakt en ruikt naar cannabis.

De E-njoint bevat geen THC, CBD, nicotine of teer. Omdat er ook geen andere giftige stoffen in zitten, is de elektronische joint wereldwijd legaal. Het is natuurlijk maar de vraag wat je hebt aan een joint zonder de werkzame stoffen die blowen bij veel mensen zo geliefd maken.

Maar ook hier zeggen de makers iets op verzonnen te hebben. In Europese en Amerikaanse laboratoria werd onderzocht hoe je een zo geloofwaardig mogelijke cannabiservaring kunt produceren zonder de voorgenoemde werkzame stoffen. Volgens de onderzoekers produceert de cannabisplant ook zogeheten terpenen, die er mede voor zorgen dat de gebruiker zich stoned voelt door het roken van een joint.

De elektronische joint roept dus wel degelijk een high-gevoel op. Bij mensen die niet echt blowen, kan de elektronische variant zelfs voor ontspanning zorgen, aldus de makers. Alle ingrediënten worden ook gebruikt in de drank- en voedselindustrie. Maar ook voor degenen die wél echte joints roken, kan de elektrische variant interessant zijn. De terpenen  in de E-njoint zouden de effecten van gewoon cannabisgebruik versterken, versnellen én verlengen. Hierdoor heeft een gebruiker minder THC nodig om het gewenste effect te bereiken.

De vraag is echter of er geen addertje onder het gras zit. De discussie of e-sigaretten echt helemaal veilig zijn woedt nog altijd voort, en dat geldt dus ook voor de e-joint. Maar aangezien het Nederlandse softdrugsbeleid eerder strenger dan soepeler wordt, is het metalen buisje wellicht een mooi alternatief voor het papieren stickie.