Spring naar de content

Edith Schippers: ‘Er is helemaal geen marktwerking in de zorg’

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport, vindt dat de zorgstaat Nederland harde, maar noodzakelijke bezuinigingen heeft doorgevoerd. Psychiater Bram Bakker, een man uit het veld, voelt haar aan de tand over hoe het nu verder moet. ‘Wij willen de competitie van de markt en de solidariteit van de overheid.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het duurde maanden voor het licht op groen ging, en onze aanvraag voor een interview met de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport werd gehonoreerd. Van tevoren moesten de gespreksonderwerpen worden voorgelegd, maar discussie over welke geoorloofd zouden zijn bleef gelukkig uit. Het gesprek werd midden in augustus gepland, op een moment dat politiek Den Haag nog massaal met vakantie is.

Terwijl ik op weg ben naar het ministerie belt haar woordvoerder met de vraag of ik wellicht het gesprek op een terras wil voeren. Dat aanbod leg ik naast me neer, want ik moet het gesprek goed kunnen opnemen, en dat lijkt me te lastig in de buitenlucht.

Ik beschouw mezelf als een serieuze criticaster van deze minister, en ben voornemens haar het vuur eens flink aan de schenen te leggen. Ik ben eigenlijk vooral benieuwd of ze enig idee heeft van de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer van de ggz. Of ze wel weet hoe de verzekeraars ons professionele leven vergallen, en hoe de bureaucratie ons daar richting burn-out drijft.

Ik hoef niet lang te wachten in het gebouw van het ministerie. Edith Schippers treedt me open tegemoet, en stelt zich voor met haar voornaam. Ik besluit om het maar formeel te houden, dat is gemakkelijker als je kritische vragen wilt stellen. Al snel belanden we in een boeiend gesprek, dat langs alle onderwerpen voert die ik had ingebracht. Schippers heeft zich heel goed voorbereid, of ze zit sowieso uitstekend in de materie, want er is eigenlijk niets waarvan ze geen weet lijkt te hebben. Ieder antwoord rolt soepel uit haar mond, met geen enkele vraag heeft ze moeite. En ze houdt dit bijna twee uur vol, kun je dat ingestudeerd hebben? Of heb ik me als een schooljongen laten inpakken door een slinkse politicus? Dat kan toch bijna niet? Ik ben gewend om mensen hun drugsgebruik op te laten biechten, om ze heimelijke zelfmoordplannen te ontfutselen, ik prik toch met gemak door mensen heen na twintig jaar psychiatrie?

Als u vakantie heeft, en u denkt af en toe vast ook eens even aan uw werk, wat komt er dan het vaakst naar boven? Wat houdt u dan het meest bezig?
“Als er een thema is dat me bezighoudt, gedurende het gehele ministerschap, dan is het de duurzaamheid en de betaalbaarheid van de zorg.”

Het gehele interview met Edith Schippers leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.