Spring naar de content

PVV steunen of knuffels uitdelen: het vluchtelingendebat kent vooral stereotypen

Het maatschappelijk debat vindt allang niet meer plaats in praatprogramma’s en gemeentevergaderingen. Getetter op Twitter, gefoeter op Facebook – achter het toetsenbord is alles net iets onpersoonlijker en anoniemer, en dus veiliger. Het mondelinge debat heeft de luxe van een delete- of backspaceknop nooit gehad. Maar ja, in het heetst van de strijd wordt dan weleens iets gemeens geschreven. En ook online is een aloude schoolpleinwet van kracht: gezegd is gezegd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Vluchtelingen zijn een hot topic, en het debat heeft veel deelnemers. Voor wie het overzicht kwijt is: televisierecensent Jean-Pierre Geelen deelde Nederland in de Volkskrant van vandaag grofweg op in twee kampen: de Gütmensch en de racist. Zeg maar zij die kleding en knuffels inzamelen voor de Syriërs, en zij die zich beconcurreerd voelen op de lijst voor een sociale-huurwoning. Nogmaals: dit is een grove opdeling. Er is immers ook nog de ‘de zwijgende meerderheid die beide emoties voelt’, zo schrijft Geelen. Zij die vertwijfeld en aangeslagen door het spervuur op sociale media scrollen. De vluchteling, de racist, de Gütmensch, de stille getuige – de vluchtelingensoap staat bol van de stereotypen.

Afgelopen weekend introduceerde columnist Lisa Bouyeure hier ook het stereotype hardwerkende, belastingbetalende Nederlander. Hij kenmerkt zich door zijn lidmaatschap op de Facebookpagina Nederland mijn Vaderland (177.057 likes). ‘Daar waar plaatjes van molens en gephotoshopte zonsondergangen een dekmantel zijn voor anti-vluchtelingen- en pro-zwartepietpropaganda’, zo schreef Bouyeure. En waar het Drentse Oranje inmiddels is omgedoopt tot Klein-Syrië.

De pagina raakte in opspraak nadat er in april werd gevierd dat er 400 bootvluchtelingen waren verdronken in de Middellandse Zee. Online kent de vrijheid van meningsuiting geen grenzen.

Facebook_hp
Bron: Facebook

Vandaag werd de omvang van onze online vrijheid weer iets duidelijker. Steun de PVV – een Facebookpagina waar meer synoniemen voor het werkwoord ‘oprotten’ te vinden zijn dan op synoniemen.net – raakte enige tijd geleden ook in opspraak. Er zouden discriminerende uitspraken zijn gedaan over moskeeën en moslims. (Zie rechts.)

Het OM meldt vandaag dat er acht boetes zijn opgelegd, variërend tussen de 350 euro en 450 euro. Uit het vonnis: “Hun uitlatingen gingen over het opruien en aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën.”

Onder het nieuwsbericht van het vonnis op Steun de PVV (26.675 likes) zelf wordt inmiddels de teloorgang van de democratie en de vrijheid van meningsuiting aangekondigd.

En een van de beboete leden, Dick V., meldt zich: ‘Ik was er 1 van….350,- boete of voorkomen. Ik ga deze keer heel graag naar de rechtbank. Zal ze daar even iets vertellen!!’

Ook op het o zo kleurrijke internet worden grenzen alsmaar duidelijker.