Spring naar de content

Labbekakken, ‘gratis mongool’ en Twitternaakt: het gênantste uit 2015

Een anonieme tip door de shredder, een miljoenendeal sluiten zonder dat er heldere afspraken over gemaakt zijn, met als gevolg een motie van afkeuring aan je broek. Het waren onprettige en soms gênante momenten voor Anouchka van Miltenburg, Fred Teeven en Mark Rutte. Maar ze staan niet alleen. Niet voor iedereen verliep het jaar 2015 soepel. Een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Remco Rous

2015-02-25 20:28:38 DEN HAAG - VVD-Kamerlid Rene Leegte telefoneert in de Tweede Kamer. Volgens minister Ronald Plasterk is de mogelijke hack bij de digitaal beveiliger Gemalto geen reden om simkaarten in mobiele telefoons te vervangen. ANP BART MAAT

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Stiltecoupé
We blijven voor het eerste gênante moment nog wel even bij de Tweede Kamer. Voor Rene Leegte, woordvoerder energie van de VVD was de start van dit jaar moeizaam te noemen. Nadat hij aanwezig was geweest bij een werkbezoek over de gaswinning in Groningen, besloot Leegte in de trein even te bellen met een collega. Hij nam daarbij geen blad voor de mond en besprak openlijk hoe je processen en onderzoeken kan vertragen om daarmee ondertussen de winning hoog te houden, hoe je altijd kan zeggen dat VVD-minister Kamp de winning heeft teruggebracht met een rekentruc voor de buitenwereld en hoe hij de media zo goed ontlopen had die dag.

Hij vergat even dat er meer mensen gebruik maken van de trein. Zo ook een van de leden van de actiegroep tegen de gaswinning in Groningen. Die tekende de woorden van Leegte fijntjes op, waarna ze via RTV Noord en uiteindelijk GeenStijl, de rest van Nederland ter ore kwamen. Lieve woorden over Groningen waren het niet.

Wetgevingsoverleg - Belastingplan 2016Gefeliciteerd, Joost!
Ook op andere gebieden zijn Kamerleden niet altijd even tactisch, al moet gezegd worden dat Henk Krol wel echt de kroon spant als het gaat om pijnlijke momenten. Na een schandaal over subsidie aan de Gay Krant, besloot Henk Krol nog een extra schepje ellende aan zijn reputatie toe te voegen. Hij feliciteerde de overleden schrijver Joost Zwagerman op Facebook. Lief bedoeld natuurlijk, maar uiterst pijnlijk.

U zult misschien denken: dat kan iedereen overkomen. Maar Krol besloot niet te leren van zijn fout en feliciteerde een week later opnieuw een overleden persoon. Dit keer was het de Friese ondernemer Van den Berg. Krol wees met de beschuldigende vinger naar Facebook.

DWDD opent pop-up restaurantRestaurantje spelen
Hoog van de toren blazen is de redactie van de Wereld Draait Door niet vreemd. Na een geslaagd museumexperiment eerder dit jaar, waaraan onder meer de inmiddels overleden Zwagerman (na het lezen van dit bericht kan u dát in ieder geval niet meer ontgaan zijn) optrad als een van de conservatoren, dachten de programmamakers: daar zit meer in.

Alle kritiek vooraf ten spijt, het pop-up-restaurant van DWDD kwam er. Meerdere gangen voor tachtig euro, met finesse, smaak en allure, bereid door masterchef Robert Kranenborg. Wat kan er misgaan? AllesDe Volkskrant noemde het initatief ‘meelijwekkend slecht’, het Parool vond het eten in een studentenhuis nog beter. Het had het evenement van het jaar had moeten worden, en werd het niet.

NPO bereidt zich voor op vluchtelingenuitzendingOp het podium bij Pauw
Die andere talkshow, Pauw, met presentator en naamgever van het programma Jeroen Pauw, staat te boek als integer en journalistiek van hoge kwaliteit. Pauw gedraagt zich desalniettemin weleens wat rebels. Zijn redactie moet gedacht hebben dat het goed zou zijn dat rebelse aan te dikken, en nodigde het voormalige raadslid uit Utrecht, Bert van der Roest, uit aan tafel. Bert had enkele tienduizenden euro’s verduisterd van de daklozenkrant.
De PvdA had besloten dat dit gedrag ontoelaatbaar was en zette Van der Roest af. Vervolgens schreef de oud-politicus een boek over zijn daden. En het resultaat mocht hij komen pluggen bij Pauw. Gênant.

Portretten Jack van GelderVechtscheiding
Binnen de NPO worden weleens vaker gasten uitgenodigd die voor de nodige ophef zorgen. Op Radio 1 stond een eerbetoon aan een van ’s lands langstzittende en meest begeerde commentatoren, Jack van Gelder, op het programma. Radio 1 nodigde op 4 september onder anderen Johan Derksen, Kees Jansma en Ben de Graaf uit voor de uitzending. Ieder deed op zijn eigen manier een boekje open over Van Gelder, waarbij De Graaf alles behalve complimenteus was. Dat schoot Van Gelder – die zat mee te luisteren in de gang – in het verkeerde keelgat. Wat een leuk afscheidsfeestje had moeten worden, eindigde in een pijnlijke vechtscheiding tussen de NOS en Van Gelder.

FBL-FIFA-CORRUPTION-BLATTEREn de Nobelprijs gaat naar…
Sport verbroedert, wordt wel eens gezegd. Zo erg zelfs, dat het fraude en corruptie tot het gevolg kan hebben. ‘Als je maar goede vrienden bent.’ Sepp Blatter bleek dit credo al jaren te hanteren. Niet alleen was hij zelf gelukkig met zijn positie als dictator van de internationale voetbalbond FIFA, ook de Russische president Poetin is gecharmeerd van de kwaliteiten van Blatter. Als iemand een Nobelprijs verdient, dan moeten dat voorzitters van sportfederaties, zoals Blatter zijn, aldus Poetin. En als klap op de vuurpijl werd Blatter ook nog verkozen tot Zwitser van het jaar. Omdat hij zou vechten voor een betere wereld.

Oranje traint voltallig voor TsjechieDoelpunt
We blijven nog even bij sport. Waarschijnlijk hebt u het moment verdrongen nadat we überhaupt al moesten vechten voor een plek op het komende EK. Maar Robin van Persie maakte toch echt op het moment dat Nederland met 0-2 achtergrond, een eigen doelpunt in de EK-kwalificatiewedstrijd. Zo, pats, boem, een doelpunt. Voor de tegenstander.

Ministers op Binnenhof voor ministerraadPang
Minstens zo treurig was de vertoning van het Nederlandse leger afgelopen zomer. Vanwege een tekort aan munitie, waren onze mannen en vrouwen in dienst gedwongen om het gebruikelijke schieten tijdens trainingen te vervangen met de kreet: pang, pang, pang. Daar ga je de oorlog niet mee winnen, zullen we maar zeggen. Ook voorzitter van de vakbond voor militairen EVB sprak er schande van. “Je moet dit een professional niet willen aandoen.”

Reizigers klagen over volle treinen NSHandige Hajo
Een ander foutje in de werksfeer kwam van de NS. Daar stuurde een medewerker van de ICT-afdeling een bericht, bedoeld voor een collega en in de testomgeving, naar een flink aantal reizigers met de NS-app. ‘Dit is een testbericht’, zo viel er te lezen in het pushbericht dat verstuurd werd. En alsof dat niet al genant genoeg was, kwam daar een tweede pushbericht overheen met de vervolgtekst: ‘Zodat Hajo het ook gelooft‘. NS-medewerker Hajo was even wereldberoemd.

Politieke Ledenraad PvdAHand
Het spoorwezen komt er dit jaar bekaaid vanaf, met incident na incident. Zoals in de Tweede Kamer, waar de topman Eringa van Prorail na een debat met voormalig staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld, haar een hand wilde geven. Mansveld besloot de hand niet aan te nemen, naar eigen zeggen omdat de topman van Prorail zich begaf in een deel van de zaal waar hij niet behoorde te komen.

Dat de relatie tussen de twee het vriespunt bereikt had en Mansveld geen behoefte had om hem de hand te schudden, lijkt aannemelijker. “Er is ruimte voor verbetering in de werkrelatie met Prorail,” had Mansveld vlak daarvoor nog gezegd over de moeizame relaties met de spoorbeheerder. Even daargelaten of Eringa en Mansveld makkelijke mensen zijn om mee te werken. Een ding is duidelijk. Het was behoorlijke gênant dat beide personen niet volwassen genoeg bleken om elkaar simpelweg de hand te schudden. Al was het alleen maar voor de buitenwereld.

Labbekakken
Ach en er was nog zoveel meer. Zo zei de voormalig voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) Annemarie Jorritsma, dat het zo leuk was om bij haar favoriete restaurant Tante Truus te eten. Onder meer omdat je er ‘gratis een mongool bij krijgt‘, waarmee ze doelde op de verstandelijk beperkten die er werken.

Collega-polderaar Hans de Boer van VNO-NCW noemde uitkeringsgerechtigden en werklozen dit jaar ‘labbekakken‘, omdat het merendeel van de werklozen volgens De Boer prima aan het werk gezet kan worden.

genant1En dan was er nog Brandpunt-presentator Fons de Poel, die Kamerlid Jesse Klaver een ‘snotneus‘ noemde in een van de uitzendingen van het programma. Klaver had een van de commissarissen van de bank ABN Amro stevig bevraagd in een hoorzitting in de Kamer. In de ogen van De Poel had Klaver dit blijkbaar iets te stevig gedaan hebben. ABN Amro bleek De Poel niet zomaar aan het hart te gaan: hij deed naast zijn journalistieke carrière namelijk commerciële klussen voor de bank. U raadt wel wat wij daar van vinden.

En last but not least, was er in 2015 natuurlijk ook nog het gebruikelijke gênante moment om onbedoeld naakt. Het begon met de jurk van Trijntje Oosterhuis, waarbij het leek alsof er bewust een heel stuk uit haar decolleté geknipt was. En dat voor een moeder van drie kinderen. Minstens zo onthullend was de foto die voormalig Rusland-correspondent van RTL, Olaf Koens maakte van de tv in zijn hotelkamer. Koens was echter vergeten dat een tv spiegelt en dan hij naakt was op het moment dat hij de foto van het toestel maakte. Tot overmaat van ramp twitterde hij de foto zelf. Toen de ophef ontstond wist Koens de berichten wel snel te tackelen.

Toch een beetje gênant.

koensA