Spring naar de content

‘Moreel leider’ Merkel wint prestigieuze Four Freedoms Award

De prestigieuze internationale Four Freedoms Award wordt dit jaar toegekend aan Angela Merkel. De Duitse bondskanselier wordt onderscheiden vanwege onder meer haar moreel leiderschap, niet alleen in Duitsland zelf maar ook als voortrekker in de Europese vluchtelingencrisis en financiële crisis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Dat heeft Han Polman, de voorzitter van de Roosevelt Stichting en commissaris van de Koning in Zeeland, woensdag bekendgemaakt.

De internationale Four Freedoms Award wordt jaarlijks toegekend aan mensen die zich sterk maken voor de vier vrijheden, zoals de Amerikaanse president Roosevelt die in januari 1941 verkondigde: meningsuiting, godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en vrees. De prijs wordt afwisselend uitgereikt in Middelburg en New York.

Wir schaffen das
Eind vorig jaar riep het Amerikaanse Time Magazine de bondskanselier ook al uit tot Persoon van het Jaar. In de verantwoording schreef het tijdschrift deze zege eveneens toe aan haar leiderschap in tijden van crisis, niet alleen in Duitsland, maar in heel Europa, waar Merkel volgens Time de facto leider van is.

2015 was het jaar waarin Merkel wereldwijd controverse opriep door haar ambitieuze uitspraak over het vluchtelingenprobleem: ‘Wir schaffen das‘. Het leverde haar de bijnaam Mutti Merkel op.

Merkel neemt de prijs op 21 april in ontvangst in Middelburg, thuis van de Roosevelt Stichting.