Voor El Chapo en Penn is het lange wachten begonnen

Sebas Bouquet 12 jan 2016 Media

Dat de Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán is opgepakt, weten we inmiddels. Dat Mexico al vóór de daadwerkelijke aanhouding met zijn uitlevering aan de Verenigde Staten bezig was, weten we ook al even. De uitlevering kan mogelijk halverwege 2016 plaatsvinden, waarna het zomaar een jaar kan duren voordat El Chapo dan eindelijk (in Amerika) kan worden berecht. Acteur Sean Penn kan hoe dan ook zijn borst natmaken.

Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken, Justitie en rechters volgens de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto vorig jaar de eerste stappen al hebben gezet, zullen Guzmáns advocaten de uitlevering naar de VS proberen te vertragen. De juristen van de drugsbaron hebben reeds laten weten alles te zullen doen om hun cliënt in Mexico te houden. Beschaafde landen leveren hun burgers volgens hen namelijk niet uit ‘alsof ze gedevalueerde vaten olie zijn’. Een andere mogelijke verklaring: de VS wil hem berechten voor moord, drugshandel, witwassen en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Bijzonder is de toekomstige uitlevering van Guzmán daarentegen wel. Eerdere Amerikaanse verzoeken om uitlevering werden steeds door Mexico afgewezen.

Rustig slapen
Wanneer Guzmán daadwerkelijk voor een Amerikaanse rechter zal verschijnen is een kwestie afwachten. Des te interessanter is de rol van acteur Sean Penn in de opsporing en uiteindelijke arrestatie van El Chapo. Penn sprak Gúzman namelijk in oktober in het Mexicaanse stadje Los Mochis voor het Amerikaanse blad Rolling Stone. Volgens een anonieme Mexicaanse autoriteit leidde het inmiddels wereldberoemde interview ertoe dat Guzmán is gevonden.

De kritiek op het interview was groot. Columnist Sheila Sitalsing beschreef gisteren de grootsheid van de aankondiging van Rolling Stone treffend: “Een beetje zoals je dat nog steeds weleens kunt zien bij ons in de pers: dat een interview met een minister dat nul nieuwswaardige quotes opleverde toch wordt gepubliceerd, want ‘het is goed dat we haar hebben’. Niet wat gezegd wordt is het nieuws, maar het feit dat men op audiëntie mocht komen.”

Sitalsing eindigt haar column met ‘Het zal onbedoeld zijn geweest, maar als ik Penn was, zou ik niet meer rustig slapen’. Penn heeft inmiddels gezegd niet met de politie te hebben samengewerkt. Toch wekt één uitspraak van El Chapo uit het interview een niet al te geruststellende indruk: Al wat ik doe is mezelf verdedigen. Maar begin ik? Nooit.”

Reageer op artikel:
Voor El Chapo en Penn is het lange wachten begonnen
Sluiten