Spring naar de content

Voor El Chapo en Penn is het lange wachten begonnen

Bijzonder is de toekomstige uitlevering van Guzmán daarentegen wel. Eerdere Amerikaanse verzoeken om uitlevering werden steeds door Mexico afgewezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Rustig slapen
Wanneer Guzmán daadwerkelijk voor een Amerikaanse rechter zal verschijnen is een kwestie afwachten. Des te interessanter is de rol van acteur Sean Penn in de opsporing en uiteindelijke arrestatie van El Chapo. Penn sprak Gúzman namelijk in oktober in het Mexicaanse stadje Los Mochis voor het Amerikaanse blad Rolling Stone. Volgens een anonieme Mexicaanse autoriteit leidde het inmiddels wereldberoemde interview ertoe dat Guzmán is gevonden.

De kritiek op het interview was groot. Columnist Sheila Sitalsing beschreef gisteren de grootsheid van de aankondiging van Rolling Stone treffend: “Een beetje zoals je dat nog steeds weleens kunt zien bij ons in de pers: dat een interview met een minister dat nul nieuwswaardige quotes opleverde toch wordt gepubliceerd, want ‘het is goed dat we haar hebben’. Niet wat gezegd wordt is het nieuws, maar het feit dat men op audiëntie mocht komen.”

Sitalsing eindigt haar column met ‘Het zal onbedoeld zijn geweest, maar als ik Penn was, zou ik niet meer rustig slapen’. Penn heeft inmiddels gezegd niet met de politie te hebben samengewerkt. Toch wekt één uitspraak van El Chapo uit het interview een niet al te geruststellende indruk: Al wat ik doe is mezelf verdedigen. Maar begin ik? Nooit.”