Spring naar de content

5 vreemde festivals waar u waarschijnlijk (nog) niet naar uitkijkt

Ook dit jaar zijn er weer genoeg festivals om naar uit te kijken. Zo kunt u naar de Rotterdamse Museumnacht in maart, het muziek en kunstfestival Motel Mozaique in april en het Amsterdamse Bevrijdingsfestival in mei. De lijst met festivals in Nederland is werkelijk eindeloos. Maar misschien bent u wel opzoek naar eens iets anders dan het oude vertrouwde Eurosonic of de Parade: iets exotisch. HP/De Tijd zet vijf best wel vreemde buitenlandse festivals in het komende jaar op rij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan van der Molen
Festival1
Foto: printscreen YouTube | Peter Banki

Het Festival of Really Good Sex in Sydney, Australië (22-26 januari en 23-25 april)

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een festival dat sinds 2011 jaarlijks georganiseerd wordt. U kunt workshops als ‘orgasmisch ademen en kreunen’ doen en ‘optredens’ bijwonen van drie experts die met elkaar in debat gaan over monogamie en polyamorie, met als doel om te leren over seksualiteit en te ontdekken hoe u (en uw partner) ‘het’ het beste kunnen doen. Eigenlijk een soort Kamasutrabeurs. Een journalist van the Guardian omschreef het festival als de manier om erachter te komen ‘what it is you find delicious and what you find completely unappetising.’

Festival2
Foto: Wikimedia Commons | Stefan Schäfer

Het Beltane Fire Festival in Calton Hill, Schotland (30 april – 1 mei)

Een festival dat van oorsprong door de Keltische Galen gevierd werd bij het aanbreken van de zomer. Het Beltane-festival zoals we dat nu kennen ontstond in 1988 en behelst een opvoering van een vruchtbaarheidsrite onder drumgeluid, eindigend met een vreugdevuur, dansende mensen en een drink- en eetfestijn. Het nachtelijke festival wordt jaarlijks bijgewoond door de lokale bevolking en vele toeristen.

Festival4
Foto: Flickr | Visit Lakeland

De Wife Carrying World Championships (‘Eukonkanto’) in SonkajärviFinland (1 en 2 juli)

Dit is misschien wel een van de vreemdste festivals. Het evenement laat jaarlijks Finse mannen in een badkostuum een 253.5 meter lang parcour afleggen. Dit terwijl hun minstens 49 kilo wegende echtgenoot of partner (het mag ook de buurvrouw zijn) ondersteboven aan hun nek bungelt (‘Estonian-style‘). Het evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Festival3
Foto: Flickr | Guilhem Vellut

Het IJzeren Fallus-Festival (‘Shinto Kanamara Matsuri’) in Kawasaki, Japan (meestal 3 april)

Dit lijkt een grap, maar de bewoners van de stad Kawasaki nemen dit festival uiterst serieus. Al veertig jaar wordt er gebeden voor vruchtbaarheid en bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen middels een soort carnavalsviering, met als thema procreatie. Tijdens het festival gaan vrouwen (en ook mannen) massaal de straat op met hun fallusvormige praalwagentjes onder genot van mannelijke en vrouwelijke geslachtsdeelvormige groenten, snacks en snoepgoed. Het festival bestaat verder uit muziekoptredens, fundraisers voor hiv-onderzoek en komt voort uit dezelfde legende waar de horror-komedie Teeth op gebaseerd is.

festival5
Foto: printscreen YouTube | Diagonal View

Het Festival van het Varken (‘La Pourcailhade’) in Trie Sur Baïse, Frankrijk (14 augustus)

Op dit festival vieren onze Franse zuider-zuiderburen sinds ’75 uitbundig het bestaan van het varken. Er kan massaal varken gegeten worden, er is een varkensworst-eetwedstrijd, een ‘biggenrace‘, er zijn markstalletjes waar varkensparafernalia te koop is en er is een competitie dat draait om wie het beste het geknor en gegil van een varken na kan bootsen – verkleed als het dier in kwestie, welteverstaan. Tevens zijn er optredens waarbij men de levenscyclus van een varken uitbeeld. Mocht u een echte biggenfanaat zijn, dan is dit uw Walhalla.

Kopfoto: Flickr | Visit Lakeland