Waarom doen we zaken met corrupte clubs?

Edwin van Sas 12 mei 2016 Politiek

Woensdag besprak ik op deze plek de kritiek op het Nederlandse handelen in de kwestie Umar. President Erdogan is bezig de democratie in Turkije in te perken en/of af te schaffen. Hij doet de vrijheid van meningsuiting in de ban en kritische journalisten worden monddood gemaakt, zoals de documentaire van Fidan Ekiz in beeld bracht.

Waarom doen we zaken met zo’n corrupte club?

Die vraag is terecht maar moeilijk te beantwoorden. Er spelen handelsbelangen, geopolitieke belangen; landen zijn tegenwoordig zo vervlochten dat onduidelijk is hoe groot de gevolgen zijn. Moet je als land naar de Olympische Spelen in China of Rusland? Wegen de voordelen op tegen de nadelen bij een boycot? Kun je misschien juíst de mensenrechten aankaarten, of is dat een wassen neus? Of moet je principieel zijn? En waar ligt dan precies de grens?

We, mijzelf incluis, hebben er graag een mening over. Wij, buitenstaanders achter onze computers, weten hoe het moet en hoort.

Dinsdag werd de Facebook-pagina van PvdA-Kamerlid Keklik Yücel tijdelijk verwijderd, nadat ze een kritisch betoog over Erdogan had gepost na een bezoek aan Ebru Umar. Een woordvoerster van Facebook liet weten dat de pagina niet offline was gehaald vanwege uitspraken van het Kamerlid. Waarom de pagina wel offline werd gehaald, wilde de zegsvrouw niet zeggen. Eerder werden al kritische Erdogan-berichten van cartoonist Ruben L. Oppenheimer en The Post Online verwijderd.

De lange arm van Erdogan lijkt vuistdiep in Facebook te zitten aangezien het Zuckerberg-genootschap zonder heldere uitleg kritische posts offline haalt. Al langer is bekend (googel eens op ‘borsten’ ‘Facebook’) dat bij de techgigant niet de (internationale) wetgeving leidend, maar het politbureau van Palo Alto. Het is nog beter gesteld met Turkije zelf: Erdogan probeerde in 2014 sociale media in Turkije te verbieden maar werd teruggeroepen door het hof omdat het in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Waarom doen we zaken met zo’n corrupte club?

Laten we al onze persoonlijke gegevens achter bij een groep die klaarblijkelijk zwicht voor tirannen en de vrijheid van meningsuiting aan z’n digitale laars lapt? Waarom kappen we niet met Facebook en WhatsApp? Waarom verbreken we niet alle banden met deze online politiestaat – gelijk Geert Wilders dat wil met Turkije.

Het is inderdaad makkelijk roepen.

Reageer op artikel:
Waarom doen we zaken met corrupte clubs?
Sluiten