Spring naar de content

Nieuw bewijs: alcohol oorzaak van minstens zeven soorten kanker

Dat alcohol niet al te goed is voor ons lichaam, is al heel lang bekend. Het goedje, dat in onze samenleving veelvuldig geconsumeerd wordt, werd al gelinkt met (onder andere) verschillende soorten kanker. Nieuw bewijs wijst echter op een veel grotere rol, en zelfs matige drinkers lopen een risico.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

In het onderzoek, uitgevoerd door de Nieuw-Zeelandse Otago University krijgt het drinken van alcohol een veel grotere rol toegespeeld in het ontstaan van zeven kankersoorten. Naast de voor de hand liggende – zoals lever- of slokdarmkanker – blijkt ook in de vorming van kanker in borst, keelholte, strottehoofd, rectum en de dikke darm een grote rol te spelen.

Zo groot zelfs, dat de wetenschappers die de studie uitvoerden zelfs stellen dat bij deze kankersoorten alcohol niet meer als een link gezien moet worden, maar vooral als een directe oorzaak. Daarnaast is er ook bewijs dat alcohol ook een veroorzaker van huid-, alvleesklier- en prostaatkanker. Een niet te onderschatten risico, dat bovendien niet alleen notoire alcoholisten treft.

Zware of overmatige drinker?
Want ook gematigde drinkers (waar toch een heel groot deel van de westerse maatschappij onder valt) lopen een risico op kanker. Het zijn echter logischerwijs wel de probleemdrinkers die het grootste risico lopen. Maar wat is dan een veilig streven? Volgens het Trimbos Instituut ben je een zogenoemde zware drinker als je op minstens één avond in de week minstens zes standaardglazen consumeert.

Daarnaast heb je nog de overmatige drinkers, die drinken weliswaar niet zoveel in één keer (meer dan zes units) maar verspreiden hun drankgebruik over de week. Bij mannen ligt die norm op een totaal van 14 units per week, waarbij nooit meer dan 5 eenheden per keer gedronken worden. De norm voor vrouwen ligt lager, op respectievelijk 7 en 3 units per week.

Wie de definities van het Trimbos hanteert, zal al snel binnen een bepaalde categorie vallen. Is er dan helemaal geen goed nieuws? Dat wel: volgens het team kan het risico op kanker ook weer worden omgedraaid, mits er helemaal gestopt wordt met drinken. Vooral het risico op lever-, strottehoofd- en slokdarmkanker neemt drastisch af, hoe langer er gestopt wordt met drinken.

Onderwerpen