Spring naar de content

Daar is het eerste kind met drie biologische ouders

Ja, u leest het goed: het is mogelijk om een kind te krijgen met z’n drieën. Amerikaanse dokters hebben het voor elkaar gekregen om het DNA van drie volwassenen te gebruiken voor een zwangerschap, met succes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Afgelopen april werd de baby (niet die op de foto) geboren door middel van deze nieuwe procedure. Zijn ouders komen uit Jordanië, zijn afgereisd naar Mexico en werden onder de hoede genomen door Amerikaanse vruchtbaarheidsartsen. De behandeling wordt mitochondrial transfer genoemd en is bedoeld voor potentiële ouders die een een hoog risico lopen een dodelijke ziekte over te dragen op hun baby. Bij de behandeling wordt de kern van een vrouwelijk eitje genomen, deze wordt ingebracht in het eitje van een gezonde donor waar de kern uit is gehaald. Het eitje wordt vervolgens bevrucht met het sperma van de man.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het stel dat de procedure onderging had alvorens geen geluk met het krijgen van kinderen. De vrouw kreeg vier miskramen, verloor vervolgens haar zesjarige dochter en verloor vervolgens ook nog haar tweede kind van acht maanden oud. Later bleek uit onderzoek dat ongeveer een kwart van haar mitochondria ook wel genen voor het syndroom van Leigh bevatten, een stofwisselingsziekte. De Amerikaanse artsen ‘creëerden’ vijf embryo’s, er was maar één embryo die zich normaal ontwikkelde. Deze werd geplaatst in de baarmoeder van de vrouw en kon zich daar verder ontwikkelen.

Artsen zijn blij met het resultaat, toch blijven er nog heel wat vragen onbeantwoord. Het volledige onderzoek wordt gepubliceerd wanneer deze afgerond is, aldus The Guardian.