Spring naar de content
bron: Buitenhof

Terugkijken: Het failliet van de Democratische partij in de VS uitgelegd in één simpel voorbeeld

In Buitenhof geeft politiek analist Thomas Frank een scherpe analyse van de elementaire denkfout die ten grondslag lag aan het verlies van Hillary Clinton tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Volgens Frank, ook columnist voor onder andere The Guardian en Wall Street Journal, heeft de partij decennialang vanuit een hoogopgeleide ivoren toren op de normale Amerikaan neergekeken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In gesprek met Pieter Jan Hagens schetst Frank een somber beeld van Amerika. Er is sprake van een grote ongelijkheid tussen de sociale klassen. “De VS is op weg naar de 19e eeuw,” vindt hij zelfs. “Maar de Democraten willen daar niets aan doen.” Dat komt volgens de analist en columnist vooral door de visie die de partij voortstuwt. Ze is niet meer gebaseerd op sociale gelijkheid, maar te veel gericht op haar eigen witte hoogopgeleide inborst en achterban gecombineerd met een top-downvisie op het land. Kortom, de partij kijkt als CEO neer op haar onderdanige Amerikanen.

De tekst gaat verder onder de tweet. 

Verlies

Dit heeft catastrofale implicaties voor links Amerika, merkt Frank op. “Als je ongelijkheid hebt, zoals in de VS, dan moet links daar altijd van profiteren. Maar ze verliezen juist omdat ze niet meer in hun missie geloven.” De partij gelooft niet meer in het streven naar sociale gelijkheid. “Maar in professionals en die klasse denkt dat mensen aan de top staan omdat ze goed opgeleid zijn.”

Met deze aanpak heeft Hillary Clinton volgens Frank ook het presidentschap kwijtgespeeld. “Het ging alleen maar over haar cv in de trant van ‘ik ben een prima advocaat en minister geweest’.  Maar het ging dus niet om wat ze zou doen voor de mensen die het slecht hebben.”

Bekijk de volledige analyse van Thomas Frank in Buitenhof hieronder.