Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Brendan Smialowski

De Amerikaanse Fake News echokamer heeft een onbekend broertje

Bernie Sanders is stiekem een Russische spion. Donald Trump worstelt met dementie, maar stuurde wel stiekem een van zijn kornuiten met een stemopname naar Moskou om Vladimir Poetin zo zijn loyaliteit te bewijzen. Gelukkig staat de opvolger van de president al klaar in de coulissen om snel en bloedeloos de macht over te nemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans Klis

Welkom in de koortsdroom van de linkse fake news realiteit. Een wereld waarin Trump elk moment afgezet kan worden. Echt waar. De veelbesproken Fake News echokamer van rechts en de alt-right heeft een onbekend broertje. Tegenover de populistische Breitbarts, complotdenkende Infowars en conservatieve shockblogs als The Gateway Pundit staan linkse alternatieven als ShareBlue, The Palmer Report en Patribotics.

In alles lijken ze op hun rechtse concurrenten: in opmaak, opbouw, schreeuwerige koppen en de vele halfwaarheden waarop de berichtgeving berust. Hoewel ze de infrastructuur en bereik missen van rechts, dat al decennialang via radio en Fox News de conservatieve onderbuik voedt, groeit het linkse complotdenken als kool in het Trump-tijdperk.

Verliezersreflex

“Complotdenken is immers voor de verliezers,” lacht politicoloog Joe Uscinksi van de University of Miami College of Arts & Sciences en auteur van American Conspiracy Theories. Tot nu toe is er geen bewijs voor directe banden tussen Donald Trump en Rusland.

Ondanks de schijnbare openbare verstandhouding tussen de Trump-campagne – onder andere omdat Trump Russische hackers opriep om achter de ‘verloren emails’ van Clinton aan te gaan en zoon Donald Jr. steun van het Kremlin zocht in de verkiezingsstrijd – en Russisch gebruik van social media als Amerikaans propagandawapen. “Er is nog geen bewijs. Al gelooft de helft van de Democraten al van wel”.

Ze eisen Trumps hoofd voor hoogverraad. Het is voor links een terugkeer naar de Bush-jaren, legt Uscinski uit. “Toen hadden complotdenkers het over 9/11 en hoe Bush de marionet was van vicepresident Dick Cheney.” Het verkiezingsdrama van 2000, met de dramatische hertelling in Florida, gooide de wereld van Democraten op de kop.

De uitslag op 9 november 2016 blies die wereld op. “Liberalen voelen zich verloren in een wereld die ze nooit voor mogelijk konden houden,” schrijft The Unidentified-auteur Colin Dickey bij The New Republic. In deze dystopische realiteit met een nationalistische en fascisme-goedpratende president die voor alles staat waar Democraten tegen zijn, die ook nog eens de politieke erfenis van zijn voorganger wil uitwissen, ‘is de complottheorie een zalf’ voor de etterende wond van verlies.

Drang naar verklaringen

Die drang naar verklaringen voor de verkiezingsuitslag biedt mensen als voormalig Brits parlementslid en romanschrijver Louise Mensch de kans om een (nieuwe) carrière op te bouwen als invloedrijke complotdenker. De tientallen berichten die zij dagelijks schrijft op haar Twitter-account met 266 duizend volgers en haar slowblog-website ShareBlue worden rijkelijk gedeeld in het Russisch rood-ziende publiek, veel van hen met de welbekende anti-Trump hashtags en banners met #resist.

Omdat een kapotte klok twee keer per dag de juiste tijd aangeeft, heeft Mensch eens in de zoveel tijd een echte scoop te pakken in de eindeloze stroom van complotten die ze de wereld instuurt. Zo was ze de allereerste om, een dag voor de verkiezingen, te berichten over een gerechtelijk bevel dat was uitgevaardigd voor de FBI om de Russische banden van Trump-medewerkers te onderzoeken. Het leverde haar zendtijd op bij landelijke televisiezenders en een plekje op de opiniepagina’s van The New York Times.

De tekst gaat hieronder verder.

Missers

De vele missers van Mensch houden haar voorlopig echter grotendeels uit de mainstream media, die liever op feiten afgaan of met echte gesprekken met bestaande (anonieme) bronnen. Volgens de Britse liep voormalig Congreslid — en ex-man van Clinton-medewerker Huma Abedin — Anthony Wiener in een val opgezet door Russische agenten liep, toen hij seksueel getinte berichten deelde met een minderjarig meisje.

Alles om de Clinton-campagne te beschadigen. En samen met haar collega bij Patribotics gooide ze berichten de wereld in – ondanks dat deze verzonnen waren – over hoe het modellenbureau van Donald Trump zich schuldig in het verleden maakte aan vrouwenhandel. De beschuldigingen van Mensch aan het adres van Trump-aanhangers en complotten die ze ziet zijn talloos.

Het is geen wonder dat journalisten in veel beschrijvingen van haar persoon de bipolaire Carrie Mathison uit de serie Homeland aanhalen.

Carrie Mathison in Homeland heeft een bipolaire aandoening.

In een interview met The Observer afgelopen maart vergelijkt ze zichzelf liever met het autistische personage van Ben Affleck in de film The Accountant. “Ik zie alles als verbonden in een groot web. Dat komt doordat ik een zwaar geval van ADHD heb en ik om dingen geef. Ik ben zoals The Accountant, maar dan zonder de wiskunde en de pistolen. Ik bezit een tijdelijke superkracht waarmee ik opeens alles heel duidelijk kan zien”.

In het ecosysteem van de linkse fake news bubbel diskwalificeert dit Mensch niet. Want de complotdenker die niet zo gek moet doen, ziet daarin een validatie van zijn of haar denkbeelden. Daarnaast worden haar berichten gedeeld in een echokamer vol gelijkgestemden zoals fotograaf en zelfbenoemde veteraan van drie presidentiele verkiezingen Claude Taylor (196 duizend volgers op Twitter), voormalig National Security Agency analist John Schindler (257 duizend), conservatieve anti-Trumper Rick Wilson (235 duizend) en financieel analist Eric Garland (157 duizend).

Ze krijgen aandacht van onder andere Hollywood-acteurs als Mark Ruffalo (potverdorie van journalistenfilm Spotlight, en The Avengers) en zo wordt het platform voor de liberale Fake News bubbel opeens 3,42 miljoen volgers groter. Er is geen handleiding voor Twitter en ook geen rijbewijs, maar op deze manier kan een Congreslid als Ed Markey opeens nepnieuws over het Rusland-onderzoek verspreiden (en daar achteraf diep door de knieën voor gaan).

De tekst gaat hieronder verder.

En al die liberalen maar lachen om Trump die berichten een-op-een van Fox News of Breitbart oplepelt. Maar de bubbel is echt en sijpelt langzaam maar zeker door naar sceptische niet-complotdenkers die Trump liever vandaag dan in januari 2021 zien vertrekken.

De Amerikaanse en Russische journalist Masha Gessen waarschuwde linkse Amerikanen in een gesprek met de podcast Trumpcast in juni al voor de giftige gevolgen van de linkse fake news bubbel: “Er kan een samenzwering [tussen Trump en Poetin] bestaan. Maar het bestaan van een samenzwering is geen excuus voor complotdenken. Dit zie ik nu wel bij veel mensen in het linkse kamp. We zien een terugkeer van Rusland [zoals in de Koude Oorlog] als de ultieme toxische stok om iedereen bang te maken en zoals in de jaren vijftig hopelijk politieke carrieres mee te vernietigen”.