Spring naar de content
bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen

De PVV moet op screeningsles bij de VVD

Screenen lijkt verdomd makkelijk. Je bedenkt wie of wat je nodig hebt. Vervolgens stel je een wensenlijstje op met gewenste eigenschappen van de persoon danwel object én héél belangrijk een lijstje met absolute no-go’s.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Geeft een date toe van de kabbelmuziek van Kensington te houden, dan vind ik het gerechtvaardigd om diep te zuchten, zwijgend op te staan en de ander met de rekening achter te laten. Vrienden worden met mensen die lachen om fotostrips gaat ‘m ook niet worden.

Voor beleggingen hanteer ik een paar handige uitsluitingsmechanismen. Investeringskansen die bij het haardvuur van Harry Mens worden aangeprezen mijd ik, net als alles waar Dirk Scheringa zijn naam aan verbindt. Dit zijn een paar vormen van screening die al jaren naar tevredenheid werken, maar het scheelt dat deze beslissingen slechts impact hebben op mijn eigen leven. En het helpt dat ik geen bekende Nederlander ben.

Pvv
Beeld:

Lastiger screenen

Want onder die omstandigheden is het een stuk lastiger screenen. Vraag maar aan Geert Wilders. Op donderdag presenteerde hij trots Géza Hegedüs als lijsttrekker voor de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Een dag later verdween Hegedüs van het toneel vanwege ‘onaanvaardbare informatie’. De beoogde lijsttrekker bleek van Nederland een etnostaat te willen maken en sympathiseerde met een Holocaustontkenner. Dat laatste is nooit handig, zeker niet in een club die gelden ontvangt van pro-Israëlische clubs.

En Hegedüs’ andere uitspraken mochten van Geert ook wel wat minder, minder, minder. De grote vraag blijft natuurlijk: hoe kon de beste man door de screening glippen? Hebben ze bij de PVV-fractie al weken een internetstoring, waardoor een rondje googelen onmogelijk is? Bij de meeuwenbrigade zouden ze na eerdere akkefietjes met de pornobaron, de brievenbusplasser en de cv-lieger toch het belang van goed screening moeten inzien.

Gordon

Al moet je ook uitkijken dat je niet te streng screent, want daar kun je ook gedonder meekrijgen. Gordon probeerde middels een achtdelige serie Gordon gaat trouwen een man te vinden. Wekelijks vergaten zo’n 1,5 miljoen mensen de tv-gids grondig te screenen, waardoor veel landgenoten zich na de laatste aflevering belazerd voelden. Gordon bleek helemaal niet te gaan trouwen, want de ware zat niet tussen de kandidaten. Tja, wie gelooft dat een mens — laat staan Gordon — via een realityserie een garantie heeft op het vinden van een huwelijkskandidaat, is rijp voor een psychologische screening.

VVD geeft het goede voorbeeld

Gelukkig zijn er ook plekken waar de screening altijd goed gaat, zoals de VVD. Deze week kwam Tweede Kamerlid Wybren van Haga in opspraak. De backbencher bezit in Amsterdam honderden pandjes voor de verhuur. Wie zo’n pand aan meer dan twee woningdelers wil verhuren moet voor dat pand een vergunning hebben.

In sommige panden wonen wel veel mensen, maar daar heeft Van Haga geen vergunning voor. De VVD’er had gehoopt op een ‘overgangsregeling’ en vond dat SP-wethouder Ivens wel erg snel met z’n ‘razzia’ was begonnen. Kunt u zien als onbehoorlijk gedrag van een politicus. Maar in VVD-kringen heet buigzaam met de regels omgaan ten bate van eigen financieel gewin ‘ondernemerschap’. Prima geselecteerd dus.

Onderwerpen