Spring naar de content
bron: ANP/Piroschka van de Wouw

Kinderfeestje op de A7, Oranje en ‘Normaal. Doen.’: Het gênantste van 2017

Het was weer een gênant jaar, dat 2017. Zo ging Gordon toch niet trouwen, was dat voor René van der Gijp reden om weer eens homo’s uit te lachen, maar ook de ‘beschaafde’ mensen zorgden voor genoeg momenten om met het schaamrood op de kaken op terug te kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wiek van Gemert

Doe lekker zelf normaal

Een verkiezingscampagne staat garant voor de nodige genânte momenten. Zo had de SP een poster die sommigen aan een aars deed denken, wilde Geert wel een Volendamse haring eten maar niet in debat, en wist Henk Krol het verschil tussen AOW en WAO even niet meer. Ook stuurde Mark Rutte ons ondertussen allemaal een brief waarin hij super stoer zei dat we allemaal normaal moesten doen of anders weg moesten gaan.

De tekst gaat hieronder verder. 

Sterker nog: de verkiezingsslogan van de VVD was ‘Normaal. Doen.’, al heb ik zo mijn twijfel of dat normale interpunctie is. Het hebben van visie kon Rutte na zo’n slogan in ieder geval niet worden verweten. Het was gelukkig in ieder geval geen kabinetsbeleid. Tot 225 dagen later éindelijk Rutte III op het bordes stond en het kabinet beloofde zich in te zetten voor de ‘normale Nederlander’.

Volgens Buma was het kabinet er echter voor de ‘gewone Nederlander’, terwijl Rutte toch echt zei dat normaal doen niet hetzelfde is als gewoon doen. Coalitiegenoot Segers vond het hele normaalframe dan weer niet normaal en wilde er ook voor de ongewone Nederlander zijn.

Feit blijft in ieder geval dat in het Nederland van onze premier mensen zijn die intrinsiek ‘abnormaal’ zijn waar het kabinet zich dus niet voor in gaat zetten en die als het aan Rutte ligt misschien maar beten hun tassen kunnen pakken naar een niet nader genoemde bestemming. Om een tijdloze uitspraak van een groot Nederlands staatsman te citeren: doe lekker zelf normaal!

Beeld:

De leeuw in zijn hemd

Wat nou precies het gênantste was aan het Nederlands elftal in 2017 is een lastige vraag. Was het het komen en gaan van de huidige Spartatrainer Dick Advocaat als (assistent-)bondscoach? Was het die keer dat NOS-verslaggever Bert Maalderink meer visie op de kwalificatie van Oranje had dan de bondscoach?

Was het de (tijdelijke) 32e plaats op de wereldranglijst, de laagste positie van Nederland ooit? Was het de 2-0 nederlaag tegen Bulgarije? Was het dat Oranje niet naar het WK gaat? Was het dat landen als Panama (55e op de wereldranglijst) en Saoedi-Arabië (63e) wel gaan? Was het dat velen het hele jaar naïef bleven geloven in kwalificatie?

Of was het dat ‘we’ überhaupt naar het WK in Rusland wilden? Een land dat zijn sporters systematisch volspoot met doping en om die reden niet mee mag doen met de Olympische winterspelen. En bovenal het land dat een op zijn minst erg schimmige rol speelt in het proces rond de ramp van de MH17, de grootste Nederlandse verlies in decennia.

Laat 2018 het jaar zijn waarin de aandacht voor het Nederlands mannen- en vrouwenelftal definitief omgedraaid wordt.

Beeld

Formeren kun je leren

De champagne kon ontkurkt worden: het formatierecord van 1977 werd verbroken! 225 dagen had men nodig. Maar echt gênant werd het pas toen het kabinet op het bordes verscheen, en dan heb ik het niet over het schoeisel van vicepremier Hugo de Jonge! (Oké, misschien een beetje dan) Belangrijker: zoals VVD-prominenten Neelie Kroes en Edith Schippers afgelopen week nogmaals benadrukten. de VVD-ploeg bestond vrijwel uitsluitend uit witte kerels. Vijf mannelijke ministers tegenover één vrouw.

En dat precies honderd jaar na de invoering van het passieve vrouwenkiesrecht. Maar, zo benadrukte Rutte te pas en te onpas: hij had gekozen voor kwaliteit. Waar we die kwaliteit dan precies moeten zoeken, is onduidelijk. Eric Wiebes maakte in het vorige kabinet zo’n bende van de belastingdienst dat de organisatie zichzelf moest beboeten, maar kreeg toch promotie van staatssecretaris naar minister. Sander Dekker kreeg ondanks een moeizame worsteling met de NPO, het rekentoets-debacle en een dikke onvoldoende voor zijn onderwijsbeleid van de schooldirecteuren dezelfde promotie.

Bovendien werd misschien wel het minst diplomatieke Kamerlid Halbe Zijlstra de belangrijkste diplomaat van Nederland. Het is te hopen dat in 2018 kwaliteit wel leidend zal zijn en dat vanzelfsprekend een meer evenwichtige vertegenwoordiging in topfuncties op zal leveren.

Vindicat
Beeld:

Poep-en-piesfase

Het begon al in 2016 helder te worden wat er in de gesloten deuren van het Groninger studentencorps Vindicat Atque Polit plaatsvond. Kort samengevat: het was zeer onbeschaafd en er werd niet gehandhaafd. Wat ironisch genoeg het tegenovergestelde is van de vertaling van de naam van het corps: ‘Handhaaft en Beschaaft’.

Ondanks de mediastorm gingen de gezellige corpsballen door waar ze gebleven waren en braken ze dit jaar een sushi-restaurant en een voetbalkantine af. Je zou zeggen dat de volwassen Vindicaters hun poep-en-piesfase ruim gepasseerd zouden zijn. Maar de uitwerpselen op de muren pleitten voor het tegendeel.

Het Vindicat-bestuur keek er zelf niet van op, waar op zijn beurt dan wel weer van opgekeken werd. Vindicat-erelid en oud-VVD-wethouder Remco van Kouwenhoven reageerde op de poep op de muur met de tijdloze reactie: “Het is de vraag op welk feestje jij bent geweest dat wel netjes eindigt, dat gebeurt aan de lopende band.” In huize Van Kouwenhoven is het dan ook traditie dat het bezoek hun kerstdiner eerst de volledige route door het lichaam laat doorlopen alvorens het aan de muur te smeren. In Vindicatkringen noemt men dat een bruine kerst.

De corporale bubbel zorgt niet altijd voor de meeste realiteitszin. Vindicatvoorzitter Stijn Derksen stelde doodleuk dat ‘vernedering subjectief is’. Dat komt goed uit voor de corpsleden, want misschien schamen ze zich dan ook niet voor het gênante jaar 2017.

Beeld:

Kinderfeestje op de snelweg

Onmisbaar was de intocht van Sinterklaas in Dokkum, en dan vooral de mislukte demonstratie tegen zwarte piet die er níet plaats vond. Dit kwam door een wegblokkade door burgers die even waren vergeten dat we niet in een anarchie leefden en de demonstranten blokkeerden.

Er zou volgens de wet negen jaar celstraf voor de blokkade gegeven kunnen worden aangezien er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Wat gezien de kopstaartbotsingen ook het geval was. Bovendien staat in onze grondwet ook nog iets over het recht op demonstratie. Tel een strafbaar feit en inperken van grondrechten bij elkaar op en je krijgt… kop hem maar in politici!

Of toch niet. “Het recht op zwarte piet zou eigenlijk artikel anderhalf van de grondwet moeten zijn,” stelde PVV-Kamerlid Martin Bosma. “Nou ja de grondwet, of dat nou zo’n groot goed is als het om zwarte piet gaat,”zei SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. “Ik vind die kinderen belangrijker en dat recht van demonstreren dat is er toch wel,” reageerde 50Plus partijleider Henk Krol.

De tekst gaat hieronder verder. 

Waarbij de uitspraak van Krol natuurlijk feitelijk incorrect is, want dat recht gold overduidelijk niet voor de mensen wiens demonstratie mét vergunning werd geboycot. Wat hebben de grondwet, pistachenoten en tabellen met elkaar gemeen? Het zijn allemaal zaken waar Henk Krol in 2017 moeite mee had.

Tel hier de uitspraken van CDA-staatsecretaris Raymond ‘ik snap de emotie’ Knops en van Mark ‘wat ik in ieder geval niet zou willen is dat kinderen geconfronteerd worden met boze demonstranten, dus laten we nou met zijn alleen een beetje normaal doen’ Rutte (Daar heb je dat Normaal. Doen. weer…) bij op en de schaamte is niet meer te onderdrukken. Als iemand oppert om langzamer dan 130kilometer per uur te rijden slaat de VVD op hol, maar als er een hele snelweg tot stilstand wordt gebracht ziet men er de grap wel van in.

Om het jaar toch nog een beetje positief af te sluiten: vloggod Enzo Knol en zijn vriendin Dee kwamen na twee maanden weer bij elkaar! Bovendien leverden hun emotionele break-up en verkeringsvideo’s samen zo’n zes miljoen kijkers op, dat is nog eens Knolpowerrrrr!