Spring naar de content
bron: ANP/Jeroen Jumelet

Doe eens gek in 2018. App met oudjes

Afgelopen jaar verschenen de nodige boeken over de verhouding van de mens tot de digitale wereld. Sidney Vollmer’s On/Off, Franklin Foer’s Ontzielde wereld en Hans Schnitzlers Kleine Filosofie van de Digitale Onthouding zijn slechts enkele titels. Sociale media komen er in deze werken zelden goed van af.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Geniepige algoritmes blazen bubbels die ons beschermen tegen afwijkende geluiden en gevangen houden in het eigen gelijk. Techgiganten als Facebook en Google hebben lak aan onze privacy. Journalisten worden verleid om clickbaits te schrijven die zich steeds lastiger laten onderscheiden van nepnieuws.

Waarschuwingen

Doordat we grote delen van de dag boven/achter schermen hangen ruilen we persoonlijke contacten in de echte wereld in voor vluchtige digitale vriendschappen. Social media leiden tot een beeldcultuur waar we likes najagen voor de perfecte plaatjes van ons neppe leven. Regelmatig duikt een oud-bestuurder of voormalig programmeur van een sociale mediabedrijf op om de wereld te waarschuwen voor het monster dat zij gecreëerd hebben.

Nee, veel beter zou het zijn als we al onze social media-accounts opheffen en gewoon weer eens bij onze (groot)ouders op bezoek gaan. Eén probleem. Mochten we onverwacht binnenstappen dan is de kans steeds groter dat grootmoeder zelf met Facebook of WhatsApp zit te klooien.

Het CBS meldde dat senioren steeds vaker op sociale media zitten. Van de 65 tot 75-jarigen zit bijna 2 op de 3 op sociale media, bij 75-plussers is dat iets meer dan 1 op de 3. Eerder bleek dat het aantal Nederlandse Twittergebruikers alleen nog stijgt in de categorie 80+.

Russisch nepnieuws over Nederlandse bejaardenslachters

Moeten we ons zorgen om ‘s lands senioren? Worden de discussies aan de tafels in verzorgingstehuizen binnenkort gedomineerd door Russisch nepnieuws over Nederlandse bejaardenslachters? Verdringt Candy Crush de traditionele bingo? Is de grijze gang richting sociale media een gevolg van tergende eenzaamheid, veroorzaakt door ongeïnteresseerde (klein)kinderen die nooit langskomen?

Dat lijkt mee te vallen. In hetzelfde onderzoek concludeert het statistiekbureau dat senioren het internet graag gebruiken om de krant te lezen. In een paar weekendexemplaren werden senioren geïnterviewd over hun social mediagebruik. Zonder moeite sommen ze de voordelen op. Contact met in het buitenland wonende kinderen wordt persoonlijker via FaceTime, vrienden van vroeger worden gemakkelijker teruggevonden, nieuwe contacten worden gelegd en het leven van de altijd drukdrukdruk zijnde (klein)kinderen kan via WhatsApp intensiever gevolgd worden.

Niet hét antwoord op eenzaamheid

Social media lijkt vaak geen vervanging, maar een aanvulling op persoonlijk contact. Ouderenbond KBO-PCOB noemen social media niet hét antwoord op eenzaamheid, maar wel iets wat kan bijdragen aan het voorkomen/oplossen ervan. Kortom, social media leiden niet louter tot een dystopie.

Dus sluiten we omdat het de laatste dag van het jaar is af met een stichtelijk woordje. Vergeet ook in 2018 uw (groot)ouder of seniore buurman af en toe te appen. Owja, en te bezoeken natuurlijk. Wel allemaal netjes de telefoon in de zaak houden, hè?