Spring naar de content
bron: ANP/Shutterstock/Beeldbewerking HP/De Tijd

De onstuitbare opmars van de macho-leider

Zowel Trump als Poetin rammelt met kernwapens. De Chinese president mag sinds kort voor onbepaalde tijd aanblijven en de autoritaire Hongaar Orbán is net met overweldigende meerderheid herkozen. Over de onstuitbare opmars van de macho-leider.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Renate van der Zee

“We moeten ons allemaal zorgen gaan maken,” schreef de Amerikaanse historicus Martin Sherwin begin dit jaar. Sherwin, gespecialiseerd in de geschiedenis van nucleair wapentuig, reageerde op Trumps plannen om de restricties op het gebruik van kernwapens te versoepelen. En om nieuwe, kleinere kernwapens te gaan ontwikkelen.

“Trump ziet kernwapens gewoon als wisselgeld. Als ze zijn tegenstanders afschrikken, waarom ze daar dan niet voor gebruiken? Ik denk dat het zo simpel is – en zo onverantwoordelijk,” waarschuwt Sherwin.

Wanneer de ene zilverrug op zijn borst roffelt, kan de andere natuurlijk niet achterblijven. Een maand later kondigde Poetin aan dat Rusland een nieuw soort kernwapen aan het ontwikkelen is. Een onderwaterdrone met kernkoppen die overal kan doordringen en niet te detecteren is. “Niemand heeft naar ons geluisterd. Luister nu,” zei hij dreigend.

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.