Spring naar de content

Corona heeft het Tindertaboe voorgoed doorbroken

Lange tijd was het gênant om toe te geven dat je je partner via een datingapp had leren kennen. Nu er niet meer geflirt kan worden in de plaatselijke kroeg, worden datingapps als Tinder en Happn meer gebruikt dan ooit tevoren. Hoe gaat dat eigenlijk, daten tijdens de coronacrisis? Twee ervaringsdeskundigen en een sociaal psycholoog aan het woord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Charlotte Arnoldy


Datingapps zijn booming. Volgens NU.nl worden de apps sinds de start van de coronacrisis veel meer gebruikt: datingapp The Inner Circle meet sinds de start van de pandemie de hoogste cijfers ooit en ook op Tinder worden meer berichten verstuurd dan ooit tevoren. Dat is niet zo gek, zegt sociaal psycholoog Roos Vonk, die meerdere boeken schreef over daten, liefde en eerste indrukken: “Mensen zitten meer thuis en hebben minder te doen. Je kan niemand meer in de kroeg of een cafeetje ontmoeten en ook via via is dat moeilijk gezien de coronamaatregelen. Daarbij komt ook dat een lockdown voor singles lastiger kan zijn omdat je simpelweg meer alleen bent. Een datingapp downloaden is dan een logische stap.”

Niet alleen mensen die actief op zoek zijn naar liefde maken meer gebruik van de apps, het wordt ook vaak gebruikt ter vermaak. ‘Uit verveling’ en ‘voor de lol’ zijn dan ook vaak gegeven redenen waarom mensen een datingapp in eerste instantie downloaden. Juliette (21) downloadde Tinder toen ze veertien dagen in quarantaine moest. In eerste instantie slechts om de tijd te doden, maar later werd dat anders: “Ik had de app al eens eerder geprobeerd, maar altijd meer voor de grap, ik had nog nooit met iemand afgesproken. In quarantaine heb ik heel veel op die app gezeten en toen ik weer naar buiten mocht voor het eerst met iemand afgesproken.” Maar hoe gaat dat dan, een date met inachtneming van de coronamaatregelen? “Hij woonde in een andere stad, dus we hebben daar afgesproken om te gaan wandelen, volgens mij is dat best coronaproof. Hij had een fles wijn mee en die hebben we op een bankje gedronken.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Van het een kwam het ander en inmiddels zijn ze al een tijdje samen. Juliette geeft toe dat ze het een beetje gek vindt dat ze een partner heeft gevonden via een datingapp. “Ik vond het eigenlijk vooral spannend om tegen mijn moeder te vertellen, want die is niet zo’n voorstander van datingapps. Maar mensen van mijn leeftijd vinden het eigenlijk allemaal heel normaal, zeker nu het de enige manier is om iemand te ontmoeten.” Vonk denkt dat het taboe rond datingapps is afgenomen. “Het werd vroeger meer gezien als iets voor kneuzen die niet op een ‘normale’ manier aan een partner kon komen, maar nu is online dating juist veel normaler geworden. Veel meer mensen vinden een partner via die weg.” Dat de apps tijdens de huidige pandemie zo ongeveer de enige manier zijn om een potentiële partner te leren kennen, draagt ook heel erg bij aan deze normalisering.

Liefde in tijden van corona

Als je coronaproof wilt daten, zijn er eigenlijk maar twee opties: samen een rondje wandelen of toch videobellen. Daar speelt de datingapp Breeze handig op in. Breeze ontstond vlak voor de coronacrisis en is bedacht door zes studenten van TU Delft. Het concept is vernieuwend: niet urenlang chatten, maar gelijk op date wanneer elkaars profiel je interesseert. In de eerste versie stuurde de app je een datum en een locatie om een drankje te gaan doen. Door de lockdown was het niet meer mogelijk om mensen naar cafeetjes te sturen, dus nu geeft de app je een route die je samen kan wandelen. Vonk: “Wandelen is altijd goed. Ik adviseer dat eigenlijk altijd voor een eerste date. Het voordeel is namelijk dat je elkaar niet de hele tijd aankijkt, waardoor het minder eng is. Als mensen een beetje op afstand zijn, vinden ze het makkelijker om iets persoonlijks te vertellen. Bovendien kun je het ook nog hebben over wat je onderweg ziet wanneer er een stilte valt.”

Isabelle (27) bleef lange tijd weg bij de datingapps, tot haar relatie vlak voor de lockdown strandde. “Ik zei altijd: ik ga me nooit aanmelden op een datingapp, maar toen het uitging met mijn vriend en ik ineens binnen zat opgesloten, heb ik gelijk de hele rits gedownload: Breeze, Tinder, Happn, Inner Circle, Bumble. Voornamelijk als afleiding en om over mijn vorige relatie heen te komen, maar ik heb uiteindelijk toch een date gehad via Tinder. Je moet wat, hè?” Ze besloot niet te gaan wandelen. “Ik kende die jongen al een beetje van vroeger, daarom heb ik bij mij thuis met hem afgesproken. Niet helemaal coronaproof, maar er was niet echt een andere optie. Inmiddels loop ik co-schappen in het ziekenhuis en nu zou ik eerder voor een wandeling kiezen.” De date was overigens niet zo’n succes. “Zodra hij voor de deur stond wist ik eigenlijk gelijkal dat het niks zou worden. Online met iemand chatten is daarin toch wel heel anders dan iemand in het echt zien.”

Roos Vonk kan heel goed begrijpen waarom. “Ik ken ook verhalen van mensen die heel lang blijven chatten of e-mailen zonder diegene te ontmoeten. Wanneer ze iemand eindelijk ontmoeten, weten ze al zodra ze diegene uit de auto zien stappen dat het niets gaat worden.” Daarom is het zo belangrijk om snel naar de eerste ontmoeting toe te gaan. “Daten is net als wijn. Je kan hele beschrijvingen lezen over hoe houtig of fruitig een wijn smaakt, maar je moet hem toch echt proeven om te weten of het iets voor jou is.” Videobellen is volgens haar daarom een goede optie, al spreekt het veel mensen niet aan.We weten uit onderzoek dat je van videobeelden een heel goed beeld van iemand kan krijgen. Zelf als je maar een halve minuut iemand op video ziet, heb je al een heel goed beeld van diegene, door iemands manier van bewegen, stem en mimiek. Je weet snel of het je type is of niet.