Spring naar de content

Stofzuigers koopgids: hoe kies je de juiste stofzuiger?

Met de juiste stofzuiger vlieg je door het huis heen en is stofzuigen ineens niet meer zo’n gevreesd klusje. Het aanbod aan stofzuigers is anno 2021 echter zo groot, dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Met onderstaande koopgids doe je een weloverwogen aankoop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Welk type stofzuiger kies je? 

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Voordat je aan je zoektocht begint, is het handig om te weten wat voor soort stofzuiger je precies zoekt. Er zijn namelijk verschillende soorten:

  • De sledestofzuiger is de traditionele stofzuiger die we allemaal wel kennen. Het aanbod is sledestofzuigers is enorm, omdat dit de meest bekende variant is. Andere types stofzuigers winnen wel steeds meer aan populariteit. 
  • De steelstofzuiger. Voordeel van dit type stofzuiger is dat je geen apparaat achter je aan hoeft te zeulen. Je beweegt de steelstofzuiger namelijk vooruit. Veel steelstofzuigers hebben een accu, waardoor hij draadloos is. Het is natuurlijk een stuk prettiger om zonder snoer te werken. Dit geldt echter niet voor alle steelstofzuigers, zeker bij modellen met een lager prijskaartje is het niet altijd geval. Een accu heeft ook nadelen. Soms moet je hem al heel snel weer opladen. Bovendien zijn steelstofzuigers vooralsnog minder geschikt voor grotere ruimtes. 
  • Een robotstofzuiger. Dit is een relatief nieuw fenomeen die langzamerhand terrein wint. Het klinkt natuurlijk ook als een droom: een stofzuiger die zichzelf bedient. Maar let wel op: er zitten voorlopig nog wel wat haken en ogen aan. Zo is een robotstofzuiger momenteel nog niet zover dat het onder meubels komt en ook hoekjes zijn nog een knelpunt. Het blijft daarom wenselijk om er een andere stofzuiger naast te hebben. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat de stofzuiger zo min mogelijk obstakels tegenkomt. Een ander nadeel van een robotstofzuiger is dat je er vooralsnog redelijk diep in de buidel moet tasten, al liggen er wel steeds meer betaalbare modellen in de schappen. 
  • De kruimeldief. Deze kleine snoerloze handstofzuiger heeft men over het algemeen naast een grotere stofzuiger. Het is namelijk perfect voor kleine oppervlaktes, maar niet geschikt om de hele ruimte mee te reinigen. 
  • Een waterstofzuiger is ontzettend krachtig en wordt daarom vooral door bedrijven gebruikt. Dit type stofzuiger kan allerlei soorten vuil opzuigen. 

Er is uiteindelijk niet één type het beste, het gaat enorm wat de beste stofzuiger is voor jou, je budget en je wensen. 

Met zak of zonder zak?


Naast de traditionele stofzuiger met zak zijn er tegenwoordig ook steeds meer modellen zonder zak. Het is natuurlijk prettig dat je geen stofzuigerzakken meer hoeft te kopen, wat vaak ook nog in de papieren kan lopen. Toch zitten er nog steeds voordelen aan stofzuigers met zak. Zo is een zak eenvoudig te legen of vervangen en hebben deze stofzuigers doorgaans meer kracht in huis. Daarnaast is het geschikter voor mensen met allergieën omdat de kans kleiner is dat je aanraking komt met stof.

Welke vloer heb je?

Niet elk model is even geschikt voor elke vloer. Als je de verkeerde stofzuiger of borstel  gebruikt, ontstaan er mogelijk krassen in je vloer. Een parketborstel is bijvoorbeeld door de zachte haartjes zeer geschikt voor een houten vloer, terwijl een hoogpolig tapijt weer vraagt om een turboborstel. Heb je een van deze twee vloeren, dan is het verstandig om te checken of deze opzetstukken erbij zitten en zo niet, of deze überhaupt te verkrijgen zijn. 

Daarnaast hebben sommige vloeren er baat bij dat je niet op maximaal vermogen zuigt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het populaire laminaat. Het moet dan óf mogelijk zijn om de zuigkracht aan te passen, óf de zuigkracht moet om te beginnen minder hoog zijn. 

Zuiigkracht

Natuurlijk wil je graag vooraf een idee hebben hoe hoog de zuigkracht van je stofzuiger is. Veel mensen denken dit af te lezen aan het vermogen. Hoewel het vermogen zeker iets zegt, moet je er ook niet blind op staren. Zo kan een stofzuiger met een lager vermogen uiteindelijk toch krachtiger zuigen dan een exemplaar met een hoger vermogen. Dit komt omdat er verschillende factoren zijn die bijdragen aan de zuigkracht, zoals een goed opzetstuk. Sinds 2017 mogen er overigens geen stofzuigers meer verkocht worden die een vermogen hoger dan 900 watt hebben. 

Geluidsniveau

Een ander punt om op te letten is het geluidsniveau. Als je het geluid van een stofzuiger vervelend vindt of anderen niet wilt storen, kun je specifiek op zoek gaan naar een stil exemplaar. Hiervoor moet je letten op het aantal decibel. Hierbij geldt: hoe lager, hoe beter. Een stofzuiger met een geluidsniveau van lager dan 60 decibel wordt over het algemeen als stil ervaren.