Spring naar de content

Valongelukken zoveel mogelijk voorkomen met EG-richtlijn

Valgevaar is één van de grootste risico’s voor een arbeidsongeval. In Nederland gebeuren er jaarlijks op het werk zo’n 160 ongevallen met een ladder. Daarvan is één op vijf gevallen zeer ernstig tot dodelijk. Ook in huis behoort een ladder tot het gevaarlijkste gereedschap. Meer dan 40 procent van klussers met letsel, viel van een ladder. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Uit onderzoek bij bedrijven blijken er drie belangrijke oorzaken te zijn voor ongelukken met ladders. Een verkeerde opstelling staat met stip op nummer één. Een tweede oorzaak is het evenwicht verliezen, bijvoorbeeld omdat je ergens bij wilt komen wat net te ver weg is. De derde oorzaak is een onvoldoende onderhoud of een slechte staat van de ladder. Door de juiste veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kunnen deze risico’s grotendeels worden voorkomen. In de EG-richtlijn 2001/45 voor veilig werken op hoogte staan hiervoor allerlei regels beschreven. Deze gelden niet alleen voor de werknemers, maar ook voor de klussers. 

Ladders

Ladders zijn er in allerlei soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan een dubbele trap, de bekende huishoudtrap, een reformladder, vouwladder en de uitschuifbare telescoopladder. Ondanks de grote variëteit wil de Arbowet het gebruik van ladders tijdens het werk zoveel mogelijk beperken. Ladders mogen niet worden gebruikt als er bijvoorbeeld ook een steiger staat om de gewenste hoogte te bereiken. De belangrijkste reden hiervoor is dat de constructie van een ladder niet heel erg stabiel is. De sporten zijn klein, het is lastig om werkmateriaal mee te nemen op de trap, er is weinig ruimte om te bewegen en werknemers moeten altijd op hun balans letten. Een ongeluk zit dit is een klein hoekje.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Aan ladders kopen kleven dus gevaren, zowel thuis als op het werk. Om de kans op een val te verkleinen, is het belangrijk om de ladder goed te controleren én om hem op een veilige manier te gebruiken. Werkgevers moeten hun ladders ieder jaar verplicht laten keuren. Thuis zal dit waarschijnlijk niet zo snel gebeuren, maar het is zeker aan te raden om de ladder voor gebruik op mankementen te checken. Kijk ook of de ladder goed schoon is en er bijvoorbeeld geen verf of klodders cement op de treden liggen. Hierdoor zou je kunnen uitglijden. Wees daarna niet te snel met het plaatsen van de ladder. Controleer of de ondergrond hard genoeg is, zodat de ladder niet kan wegzakken en of er voldoende plek is om op de ladder te klimmen. Zet hem in een hoek van 75 graden tegen een stevige muur in plaats van bijvoorbeeld een dakgoot. Gebruik een ladderstopper om omvallen te voorkomen. Als de ladder zo veilig mogelijk is geplaatst, is het tijd om aan het werk te gaan. Draag dan schoenen met een zool met profiel, zodat je niet uitglijdt. Let erop dat je altijd met twee voeten op de sporten staat en gebruik minimaal één hand. Gebruik een caddy voor de opslag van het werkmateriaal. Beklim de ladder altijd met je gezicht naar de ladder toe en ga niet langer dan twee uur op een ladder staan. Houd tenslotte het weer goed in de gaten. Klim niet op een ladder bij windkracht zeven of meer!