Spring naar de content

Crypto of aandelen?

Duidelijk is dat er veel online investeringsmogelijkheden zijn. Sommige beleggers kiezen voor traditionele aandelen, maar andere weer voor cryptocurrencies. Beide mogelijkheden zijn risicovol en al helemaal als je niet weet waar te beginnen. Daarnaast verschillen aandelen en cryptomunten erg veel van elkaar. Belangrijk is om een goed onderscheid te maken tussen deze twee beleggingsmogelijkheden. Zo kun je voor jezelf bepalen welke vorm van beleggen bij jou past. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Aandelen

De authentieke vorm van beleggen zijn aandelen. Het eerste aandeel in Nederland werd in de Gouden Eeuw uitgegeven door de VOC in 1602 in Amsterdam. Aandelen staan wereldwijd bekend om passief inkomen te genereren. Bij beleggen op de aandelenmarkt kijk je in feite naar de prestaties van bedrijven. Als je een interessant bedrijf hebt gevonden dan koop je een klein aandeel van een bedrijf. Mocht het bedrijf het jaarlijks goed doen dan krijg jij een deel van de winst.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Word met één click op de doneerknop donateur en steun daarmee de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd.

Doneren

De vraag en aanbod van beursgenoteerde aandelen legt de prijs van deze effecten vast: wanneer het aanbod groter is dan de vraag dan dalen de prijzen en dit geldt uiteraard ook andersom. Prijsveranderingen van jouw aandelen hebben ook te maken met de activiteiten van het bedrijf en de resultaten in de markt. Je moet dus het bedrijf en de markt goed kennen en nauwlettend het aandelennieuws in de gaten houden. 

Het risico van aandelen is dat het niet goed kan gaat met het bedrijf en de markt. Als het bedrijf slecht presteert of er breekt een economische crisis uit dan gaat de waarde van jouw aandelen significant omlaag. 

In de regel is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de aandelen en markt waar je in belegt. Beleggen in verkeerde aandelen kunnen ervoor zorgen dat jij je geld snel kwijt bent. Zorg er dus voor dat je voldoende kennis hebt en weet waar je aan begint. Een fundamentele analyse kan hierbij helpen.

Zijn aandelen nog interessant?

Cryptocurrencies zijn momenteel zeer populair, maar in het algemeen veel risicovoller. De winsten kunnen inderdaad groter zijn, maar als je kiest voor aandelen dan denk je veel meer aan de lange termijn en in de onderliggende waarde van een bedrijf. Je koopt namelijk een stukje van een bedrijf.

Aandelen zijn dus meer voor de minder risicovolle belegger. Wel kan je je beleggingsportfolio diversifiëren in bijvoorbeeld aandelen en cryptomunten. Uiteraard moet je voor jezelf bepalen of dit past bij jouw beleggingsprofiel.

Als jij het interessant vindt om uit te zoeken hoe een aandeel tot een bepaalde waarde komt en hoe de koers van de aandelen reageren op de markt, dan is de kans groot dat aandelen iets voor jou zijn. Al het begin kan lastig zijn. Het hele begin kan moeilijk zijn. Het team van Aandelen Kopen raadt aan: “Het is erg belangrijk om het bedrijf waarvan u de aandelen wilt kopen, te analyseren. Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan de financiële toestand, toekomstplannen en vooruitzichten. Vind ook het beste moment om aandelen”.  Daar kan je lezen waar je op moet letten als je aandelen koopt. U kunt meer te weten komen door deze site te bezoeken.

Concluderend is het dus belangrijk om gedegen onderzoek te doen alvorens je gaat beleggen. Dit betekent dat je veel tijd kwijt bent aan het lezen over bepaalde termen, strategieën en hoe je berekeningen maakt. Daarnaast is het verstandig om alleen te gaan beleggen met geld dat je daadwerkelijk kan missen.