Spring naar de content
bron: anp

Heeft atoomstroom de toekomst?

Het nieuwe kabinet wil twee nieuwe kerncentrales bouwen. Dat is gunstig voor de CO2-uitstoot, maar is het ook haalbaar? Een reportage uit Borssele. ‘Om echt zoden aan de dijk te zetten moet je denken aan ten minste vijf tot acht grote kerncentrales.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

De kerncentrale van Borssele ligt aan het eind van een doodlopende weg op Zuid-Beveland, aan de Westerschelde. Het is een gebied van windmolens, hoogspanningsstations en elektriciteitsmasten, alles is er gericht op de energieproductie. Van die energie hebben we onvoorstelbare hoeveelheden nodig. Alleen al in Nederland, een stip op de wereldkaart, gebruiken we elk jaar 2100 tot 2200 petajoule, oftewel rond de 600 miljard kilowattuur, een concreet en meetbaar volume dat zo groot is dat het qua voorstellingsvermogen in niemands hoofd past. 

Niet voor niets wordt in verband met energie gesproken over een ‘energieopgave’, een rekensom die je tot in de eeuwigheid opnieuw moet maken, met steeds een andere uitkomst. Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is, mag de energieproductie volgens internationale afspraken in 2050 geen koolstofdioxide meer uitstoten, in een poging om de opwarming van de aarde te beperken. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap