Spring naar de content
bron: pexels

Wat is een hospitalisatieverzekering?

Er zijn een heleboel verzekeringen waar je vast en zeker al eens over hebt gehoord en waarvan je er verschillende ook hebt afgesloten. In dit artikel vertellen we je over wat een hospitalisatieverzekering is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Deze is wellicht iets minder bekend voor je omdat dit er eentje is die in België kan worden afgesloten en niet in Nederland. Omdat wij ook lezers hebben uit dit land, vonden wij het een goed idee om alles eens op een rijtje te zetten.

Aanvullende verzekering

Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering die jou (en eventueel jouw gezin) beschermt tegen de kosten van een ziekenhuisopname. Of het nou gaat om een dagopname of een langdurige opname, je voorkomt met een hospitalisatieverzekering dat je achteraf nog onaangename verrassingen krijgt op financieel gebied. Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar dus zeker wel aan te raden. Sommige kosten kunnen wel oplopen tot duizenden euro’s en je krijgt slechts een gedeelte terug van het ziekenfonds. Geen overbodige luxe dus om jezelf zo goed mogelijk te verzekeren.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Ziekteverzekering is verplicht
Iedere inwoner van België is verplicht zich aan te sluiten bij een ziekenfonds naar keuze. Een ziekteverzekering dekt niet alle medische kosten. Een bezoek aan een specialist of bijvoorbeeld een ziekenhuisopname wordt namelijk maar gedeeltelijk terugbetaald voor het ziekenfonds. De resterende kosten zijn dus voor jouw eigen kosten. Hier komen de hospitalisatieverzekeringen van DKV om de hoek kijken. Let op: de tussenkomst van de hospitalisatieverzekering gebeurt pas nadat er een tussenkomst van de ziekteverzekering heeft plaatsgevonden. 

Wat wordt er gedekt door de hospitalisatieverzekering?

Net zoals in Nederland, zitten er verschillen tussen de aanvullende verzekeringen. In de meeste hospitalisatieverzekeringen zit voor- en nazorg inbegrepen, zodat je je daar in ieder geval geen zorgen over hoeft te maken. Ook zijn er bij sommige verzekeringen clausules opgenomen die niet alleen bijstand bieden in België, maar ook in het buitenland. Ga goed na wat het beste bij jouw/jullie persoonlijke situatie past, door alles te vergelijken. 

Wat zijn de kosten?

De premie is afhankelijk van de aanbieder en deze kan dus flink verschillen. Het is wel zo dat je je het beste zo snel mogelijk kunt aanmelden. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie zal zijn. Daarnaast dien je bij het aanmelden een vragenlijst in te vullen met betrekking tot je gezondheid. Op basis daarvan kun je geweigerd worden voor een hospitalisatie verzekering. Ook is het na je 69e niet meer mogelijk om je voor een dergelijke verzekering aan te melden.