Spring naar de content
bron: VPRO Zomergasten

Zomergasten 3: een 9 die een 10 had kunnen zijn

Jan Kuitenbrouwer keek met genoegen naar het optreden van (zijn persoonlijke vriend) Derk Sauer in Zomergasten. In de eerste twee afleveringen ontbrak het een beetje aan journalistieke assertiviteit, constateerde hij eerder. Van aflevering 3 kun je dat niet zeggen. In tegendeel, de virtue signalling van de presentator lag er iets te dik bovenop, vindt hij. 'Het was wel jammer dat het gesprek zo liep, want het verhinderde Sauer om echt goed in zijn spel te komen.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Het zou een mirakel zijn als Derk Sauer en ik elkaar niet kenden. Veertig jaar in de Nederlandse tijdschriftjournalistiek alleen is al een garantie voor het kruisen der paden, laat staan als je ook nog andere zaken gemeen hebt, zoals een verleden in het scholierenactivisme, een actieve sympathie voor de SP en misschien ook een zekere hang naar avontuur. Wat dat laatste betreft moet ik in hem mijn meerdere erkennen. Samen staken wij ooit per zeilboot de Atlantische Oceaan over. Als ik een label aan dat avontuur moest hangen zou het een ‘L’ zijn, ik schat dat hij voor ‘M’ zou kiezen. Ik heb tijdens de Irak-Iranoorlog onder een valse identiteit door de Arabische wereld gereisd, maar ik heb nooit in een lift gestaan met naast mij, opgerold in een vloerkleed, het lijk van een onverwacht overleden collega.

Maar de afspraak met de redactie van HP/De Tijd is nu eenmaal dat ik alle Zomergasten van dit seizoen bespreek, inclusief deze dus, van een persoonlijke vriend. Gelukkig ben ik niet de enige commentator die het een geslaagde avond vond, zie de vrijwel unaniem lovende recensies. Het kon ook eigenlijk niet mislukken. Een intelligente, welbespraakte gast, een rijk en avontuurlijk leven in een voormalige supermacht die onverwacht tegen ‘ons’ ten oorlog trok, zodat hij en zijn gezin moesten repatriëren, met medeneming van een complete online nieuwsredactie.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap