Spring naar de content

Ouders worstelen met het schermgebruik van hun kinderen

Veel ouders vinden het lastig een inschatting te maken van een gezonde schermtijd voor hun kinderen. Steeds vaker wordt de tablet of mobiele telefoon aan kinderen gegeven, zodat zij zichzelf enige tijd kunnen vermaken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het ene kind kiest voor het spelen van een spelletje als Bubble Shooter, het andere kijkt naar een filmpje op een platform als YouTube Kids. Wetenschappers waarschuwen dat schermtijd de ogen van kinderen aan kan tasten, wanneer zij te vaak achter een scherm zitten. Naast oogproblemen kunnen beeldschermen zorgen voor een gevoel van slapeloosheid. Dat geldt in het bijzonder voor kinderen die kort voor het slapen gaan nog naar een filmpje kijken. Overigens komt slapeloosheid als gevolg van een hoog schermgebruik niet alleen voor bij kinderen. Ook tieners en volwassenen kunnen hiermee te maken krijgen. 

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Tablets en telefoons niet altijd een slechte keuze 

Zoals reeds genoemd werd kan een spelletje als de populaire Bubble Game ouders helpen hun kind zoet te houden, op het moment dat zij het huis schoonmaken of het avondeten bereiden. Daarbij kan het gebruik van een tablet of telefoon ook een educatief doel hebben. Er zijn tal van verschillende educatieve apps voor kinderen te vinden, waarin zij bijvoorbeeld meer leren over de verschillende Europese landen, over diersoorten of over de geschiedenis van Nederland. De apps maken hierbij slim gebruik van gamification, wat het voor kinderen leuk houdt om deze apps te gebruiken. Denk ook aan de apps, niet specifiek voor kinderen, waarmee je zelf een nieuwe taal kunt leren.

Ontspanning is belangrijk voor kinderen en volwassenen 

Het spelen van een spelletje op een telefoon of tablet houdt kinderen zoet, kan een educatief doel hebben en zorgt voor ontspanning. Voldoende ontspanning is zowel voor kinderen, als volwassenen belangrijk. Het helpt men te laten stoppen met piekeren, wat resulteert in een betere nachtrust. 

Maak duidelijke afspraken met je kinderen 

Waar het voor ouders van jongere kinderen relatief makkelijk is om de schermtijd onder controle te houden, is dat bij oudere kinderen lastiger. Hoe zorg je er als ouder voor dat je kind niet voortdurend op het scherm van zijn of haar smartphone kijkt? Experts op dit gebied raden aan heldere afspraken met je kinderen te maken en waar mogelijk een alternatief te bieden voor de smartphone of tablet. Een van de afspraken die hierbij gemaakt wordt kan zijn, dat je kind het apparaat op een vast moment in de avond in moet leveren. Dit voorkomt dat het kind stiekem tot laat op diens apparaat kijkt op bed. Naast de mogelijkheid om het toestel af te nemen, zijn er apps waarmee je de schermtijd in kunt stellen. Op het moment dat de limiet bereikt wordt, zal het toestel zichzelf automatisch vergrendelen. Een volgende dag kan de telefoon of tablet opnieuw worden gebruikt.