Spring naar de content

Koninklijke Otolift slaat internationale vleugels verder uit

Koninklijke Otolift Trapliften is de grootste trapliftleverancier van Nederland. Het in 1891 opgerichte familiebedrijf slaat ook de internationale vleugels steeds verder uit. Investeringsmaatschappij NPM Capital begeleidt Otolift tijdens de volgende fase van de internationale expansie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Momenteel wordt Koninklijke Otolift geleid door Jan Otto, André en Alex Ooms, achterkleinkinderen van oprichter Otto Ooms. Die start het bedrijf in 1891 als grofsmederij. In de rijke historie vindt het bedrijf zich meermaals opnieuw uit. Totdat Otolift eind jaren ’60 van de vorige eeuw z’n eerste traplift op de markt brengt. Een halve eeuw later is Koninklijke Otolift marktleider in de Benelux. In Nederland is er een samenwerking met enkele honderden gemeenten. Het familiebedrijf exporteert trapliften naar een vijftigtal landen via een uitgebreid dealernetwerk. Otolift heeft op dit moment, naast de vestigingen in Nederland, lokale verkoopkantoren in België, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Een Europese speler van formaat.

Abboneer op een lidmaadschap

HP/De Tijd heeft een gratis app

Ontvang dagelijks actuele achtergrond, opinie en inspiratie op het nieuws op uw smartphone of tablet. Lees de actuele columns van onze website, blader door de laatst verschenen nummers en krijg exclusief toegang tot eerdere edities.

Download de app

Innovatie
Het Zuid-Hollandse Bergambacht is de thuisbasis van Otolift. Daar staat een productiehal van liefst 15.000 m2 waar de trapliften worden gefabriceerd. De firma heeft inmiddels wereldwijd 700 medewerkers. Alleen al in Nederland zijn dagelijks meer dan honderd Otolift-servicemonteurs op pad voor installatie en onderhoud. Het bedrijf maakt in de productie gebruik van onder meer computergestuurde draaibanken, robots en lasers. Een voor de klant zichtbare innovatie is de app die Otolift ontwikkelde. Deze app stelt de adviseur in staat een trap binnen twintig minuten tot op een millimeter nauwkeurig op te meten. Een ingebouwde Augmented Reality-optie (AR) toont aan de klant vervolgens meteen hoe de traplift er op de trap uit komt te zien. Voor zijn innovaties is Otolift diverse keren onderscheiden. Zo won het de Smart Manufacturing Award en de Red Dot Design Award voor het ontwerp van een traplift. 

Nieuwe standaard
Met de lancering van de Otolift Modul-Air zet de firma in 2016 – het jaar waarin Koning Willem-Alexander het Predicaat Koninklijk toekent aan Otolift – een nieuwe standaard. Dit trapliftmodel is geheel opgebouwd uit modulaire onderdelen. Dat maakt het mogelijk om de traplift na het ontvangen van de opdracht al binnen 48 uur te installeren. De rail van slechts zes centimeter in doorsnede, de dunste enkele rail ter wereld, is een van de onderscheidende aspecten van de Modul-Air. 

Internationale ambities
Om de internationale ambities verder vorm te geven is Koninklijke Otolift in zee gegaan met investeringsmaatschappij NPM Capital. Met de toetreding van de nieuwe aandeelhouder, onderdeel van multinational en familiebedrijf SHV, verwacht Otolift de huidige internationale expansiestrategie in een nog hogere versnelling te brengen. Otolift ziet groeikansen in internationale markten, onder meer door nieuwe verkoopkantoren te gaan openen. Bij deze groei hoort een verdere professionalisering van de organisatie, verklaren de drie broers Ooms: “Wij denken deze stap sneller, makkelijker en beter te kunnen zetten met een externe investeerder aan boord. NPM Capital heeft de middelen, de knowhow, de langetermijnvisie en commitment om Otolift naar een nieuwe groeifase te brengen. Daarnaast begrijpt NPM de dynamiek van een familiebedrijf en dat spreekt ons zeer aan.”