Spring naar de content
bron: anp

De meerderheid van de mensen is bang om het fout te doen

Massatoerisme in het nationale park van de Cinque Terre, lange rijen voor de Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum... Ilja Leonard Pfeijffer weet waarom iedereen naar dezelfde plek wil waar iedereen naartoe gaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ilja Leonard Pfeijffer

Niet ver van Genua ligt het befaamde nationale park van de idyllische Cinque Terre en tijdens het afgelopen paasweekend is het daar volledig uit de hand gelopen. De dorpjes en wandelpaden konden zich verheugen in een dermate warme belangstelling van paastoeristen dat treinreizigers niet meer op de perrons terecht konden, dat de toegang van de perrons naar de stadjes verstopt raakte, dat files ontstonden voor de beroemde geitenpaadjes waarover je in een ansichtkaart kunt wandelen, dat een deel van de route is ingestort en dat de autoriteiten zonder enig voorbehoud spreken van een onhoudbare situatie. Er wordt gedacht aan beperkende maatregelen. In het nabijgelegen Portofino is al een noodverordening van kracht, die het toeristen verbiedt om stil te staan bij de mooiste plekjes. De lokale kranten staan er bol van. Ik zal niet zeggen dat men minder verbaasd zou zijn geweest als men beter op de hoogte was van de recente Nederlandse literatuur, maar ik begin wel steeds beter te begrijpen hoe Cassandra zich moet hebben gevoeld. 

Ik had het erover met Stella, die het nieuws over het toenemende toerisme in Ligurië met nog groter afgrijzen volgt dan ik. Eigenlijk heb ik Grand Hotel Europa voor haar geschreven. Zij stelde mij de op zich uiterst logische vraag waarom al die mensen nog steeds naar de Cinque Terre komen. Wat verwachten zij? Wat is er nog leuk aan als het daar zo druk is? Het is nota bene een natuurgebied. De ervaring die het in theorie te bieden zou hebben, is verlatenheid in een adembenemend landschap met schitterende vergezichten. Maar wat zie je daar nog van als je gedoemd bent achter rugzakken en harige kuiten aan te schuifelen? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap