Spring naar de content

De asielloterij

Over het huidige EU-asielbeleid is hoogleraar Ruud Koopmans niet erg positief: het veroorzaakt meer leed dan dat het mensen beschermt, schrijft hoofdredacteur Tom Kellerhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

De stijgende asielmigratie belooft een belangrijk thema te worden bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november aanstaande. Het laatste kabinet viel erover; de regeringspartijen bleken hopeloos verdeeld over het te voeren beleid. En niemand deed genoeg water bij de wijn. Rechts staat een veel stringenter asielbeleid voor; links is voor een ruimhartige opvang. Maar volgens de Berlijnse hoogleraar sociologie Ruud Koopmans – lees het hele interview vanaf pagina 14 – komen oplossingen van politici neer op symptoombestrijding. Het hele systeem zal op de schop moeten, betoogt hij in zijn onverminderd actuele boek De asielloterij, een pleidooi waarin links en rechts elkaar juist zouden moeten kunnen vinden. 

Over het huidige EU-asielbeleid is Koopmans niet erg positief: het veroorzaakt meer leed dan dat het mensen beschermt. Europa is volgens de hoogleraar het oorspronkelijke doel van vluchtelingenbescherming uit het oog verloren, zoals in het Verdrag van Genève uit 1951 is vastgelegd: burgers beschermen die voor hun leven of vrijheid moeten vrezen. ‘Migrantendeal met Tunesië is kansloos’, kopte de Volkskrant onlangs nog, een anonieme Tunesische mensensmokkelaar citerend. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen