Spring naar de content
bron: shutterstock

De bio-bubbel

Biologische voedingswaren worden almaar populairder. Ten onrechte, want ze zijn niet gezonder, belasten ook de bodem en vereisen veel meer landbouwgrond.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Levi

We eten bij vrienden en met enige trots schenken ze ons een glas honderd procent biologische wijn in. Ik proef niet zoveel verschil met andere wijn, maar dat kan natuurlijk aan mijn onvolkomen smaakpapillen liggen. Maar onze gastheer is expert op dit gebied en vertelt tevreden dat deze wijn is gemaakt van druiven die geteeld werden zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Ook komt aan de productie van de wijn geen suiker of sulfiet te pas. 

Interessant, want als ik me er later een beetje in ga verdiepen, kom ik erachter dat bij biologische landbouw de voor schimmel gevoelige druiven worden beschermd met zwavel en kopersulfaat. Dat zijn tamelijk giftige chemische stoffen, maar ja, in de natuur voorkomende elementen, ‘dus’ onschuldig. Of om het maar even precies te formuleren: kopersulfaat is ongeveer tien keer giftiger dan synthetische bestrijdingsmiddelen. En niemand die er ook even bij vertelt dat in de bodem van grote ‘biologische’ wijngaarden inmiddels hoge concentraties van niet-afbreekbaar koper en zwavel zich ophopen. En dat wijn van nature natuurlijk flink wat suiker – immers de basis van alcoholvergisting – en sulfiet bevat, wordt voor het gemak ook maar even onvermeld gelaten. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap