Spring naar de content

Tegen het moderne voetbal! Maar waartegen precies?

Als ik Studio Sport kijk zie ik ze regelmatig hangen: spandoeken met de tekst ‘tegen het moderne voetbal’. Soms in het Engels: ‘Against modern football’. Wel zo modern. Wat verafschuw je precies als modern voetbalhater? Is voetbal, net als de prehistorie, in tijdvakken in te delen? En zo ja, hoe ver moet de tijdmachine in zijn achteruit om echt voetbal te proeven?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Ligt de aversie tegen modern voetbal besloten in functionele spelsystemen? Moeten we helemaal terug naar het voetbal met twee verdedigers en fraaie posities als ‘linksbinnen’? Was het die dekselse Rinus Michels met zijn totaalvoetbal die de sport heeft gecastreerd? Techniek boven fysiek, bah.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Kruisvaart tegen verlies van mannelijkheid
Of is het pas misgegaan bij de geëvolueerde vorm van totaalvoetbal die wij kennen als tikkie-takkie? Het geraffineerde aanvalsspel van Barcelona en de souplesse van Messi lijken eerder uit de koker te komen van een homofiele choreograaf dan van een voetbaltrainer. Is de haat tegen modern voetbal gewoon een kruisvaart tegen het verlies van mannelijkheid? Moet voetbal weer ongecompliceerd en ruw worden, zoals wij mannen graag zeggen te zijn?

Of ligt het niet aan het spelletje, maar aan het uiterlijk vertoon van de voetballers. Vroeger kenden oud-voetballers inkt alleen als iets dat ze verkochten in hun sigarenmagazijn. Tegenwoordig injecteren voetballers inkt in hun huid met het fanatisme van heroïneverslaafden. En dan die voetbalschoenen. Vijf centimeter boven de kunstgraskorrels is het kleurenpalet rijker geschakeerd dan in de regenboog. Met de komst van Tobias Sana werd duidelijk dat je niet hoeft te kunnen voetballen. Als de man ooit een standbeeld krijgt, staat op zijn sokkel “als je haar maar goed zit”.

Is het genoeg om gekleurde voetbalschoenen en tatoeages te bannen of moeten voetballers weer een snor hebben? Of zelfs bakkebaarden? Moeten we weer ballen op slecht onderhouden gras, gekleed in wollen truien, met een lederen speeltuig dat middels een veter bij elkaar wordt gehouden?

Smerige commercie
Zijn de voetballers en trainers niet de schuldigen? Ligt het gewoon allemaal aan de smerige commercie? Aan de (corrupte) bondsbestuurders, matchfixers, merchandiseverkopers, tv-bonzen, frietkraamhouders ,spelersmakelaars en uitzendrechtenuitvinders. Hoe ver moeten we terug? Schaffen we Eredivisie Live af: niemand zit te wachten op RKC – Heracles. Toch? Moeten we naar de begin jaren negentig voor het Bosman-arrest. Toen voetballers clubmensen waren en geen handelswaar. Voetballers als laatste beroepsgroep die niet iedere drie jaar van werkgever kon wisselen. Of gaan we nog een stapje verder. Halen we reclames van het shirt en stoppen we de verkoop van Panini-voetbalplaatjes. Is het niet beter de voetbaltijdmachine te laten stoppen in het interbellum? Want in de jaren ’50 maakte Abe Lenstra ook al reclame voor de grootkapitalisten van C&A.

Verzet u tegen het moderne supporterschap
Waarom verzetten de supporters zich niet tegen zichzelf? Tegen het moderne supporterschap, dat niet minder veranderd is dan voetbal. Weg met de spandoeken, spreekkoren en non-stop gezang. Voetbal was er eerder dan ‘sfeervakken’. Opsodemieteren met trommels, vuurwerk en het gehos op tribunes. Terug naar het sobere supporterschap toen mensen nog in gewone kleding naar het stadion kwamen, ‘hup’ riepen en naar huis gingen. Geen sjaals in kleuren van de club, geen petjes en geen voetbalshirts.

En al helemaal geen eigen commercie van supportersgroepen. Fanatieke supportersschares hebben tegenwoordig eigen kleding, webshops en een zelfstandig programmaboekje. Weg ermee! Als supporters tegen commercie en modern voetbal zijn, dienen zij zelf het goede voorbeeld te geven. Weg met het abonnement op Eredivisie Live, geen voetbalshirts kopen en vuurwerk thuislaten. Op naar het echte voetbal!