Dit zijn de eerste reacties op De Correspondent
De Correspondent leeft. Na maandenlange voorbereiding is de website vandaag de lucht in gegaan. Wat zijn de eerste reacties, en hoe zat het ook alweer met dat gekke, nieuwe journalistieke project van Rob Wijnberg? Een overzicht.
Hoe het begon
Voormalig nrc.next-hoofdredacteur Rob Wijnberg schuift bij Matthijs van Nieuwkerk aan om te vertellen over zijn nieuwe, journalistieke project: De Correspondent. Aanvankelijk zou het ‘de Vijfde Macht’ gaan heten, maar dat vond Wijnberg bij nader inzien toch te pompeus klinken. Ook worden de namen van de eerste vaste medewerkers bekendgemaakt. Naast Wijnberg zullen ook Femke Halsema, Jelle Brandt Corstius, Henk Hofland, Arnon Grunberg, Alexander Klöpping, Ewald Engelen en Joris Luyendijk een bijdrage leveren aan ‘het overstijgen van de waan van de dag’, zoals ze het zelf graag noemen.
Het moet anders, De Correspondent moet de journalistiek gaan vernieuwen, zegt Wijnberg. Maar wat wil hij dan gaan veranderen? Op de website staat een duidelijk statement: “De Correspondent wil juist de dieperliggende structuren en ontwikkelingen achter het nieuws in beeld brengen. De artikelen moeten de lezer nieuwe inzichten bieden in hoe de wereld werkt. Het kan zijn dat we op een dag acht stukjes hebben, of dat we het juist bij één groot onderzoeksstuk houden omdat we vinden dat dat de ‘cover’ van de dag moet zijn. Er is niet één vast moment waarop de daguitgave naar buiten komt – nieuwe inhoud kan de hele dag door verschijnen.”
In De Wereld Draait Door deed Wijnberg uit de doeken dat hij hoopt op vijftienduizend leden die, al voordat het project wordt gestart, zestig euro overmaken zodat het project van de grond kan komen. Een half uur na de uitzending hadden de eerste 1500 betalende leden zich gemeld, acht dagen later was het benodigde geld en ledenaantal binnen. Maar er was ook kritiek. Zo zou het nieuwe medium te elitair zijn. Leon Heuts, redacteur van Filosofie Magazine, vreesde ‘dat alle nadruk op meta-journalistiek en op beschouwelijke journalistiek ten koste gaat van dat puur ambachtelijke verhalen vertellen’. En ook de website zelf behandelt vijf punten van kritiek; lees hier verder.
De eerste reacties op de website
En nu, ruim een half jaar na de lancering van het idee, staat de website ‘live’. Er verscheen zelfs een heuse handleiding voor de meer dan twintigduizend leden. Een website met een handleiding, dat is nieuw. Het eerste en daarmee historische, verhaal dat online verscheen op de website van De Correspondent is van de hand van Dick Wittenberg: De terugkeer van de muur. Een longread met een overzichtelijke opmaak, zonder advertenties maar mét verdieping biedende rapporten en ander leesvoer aan de zijlijn.
Op twitter stromen de eerste lezersreacties binnen. Hier een greep uit de meest opvallende:
Max Pam (@maxpam1): “Toch grappig: Als lid van de Correspondent heb ik uit de krant vernomen dat de Correspondent vandaag echt is begonnen.”
Jane Alblas (@janealblas): “Eerste indruk van #DeCorrespondent: mooie vormgeving, wel erg lang die artikelen, verfrissende ideeën en Johannes Visser is favoriet.”
Charles Groenhuijsen (@chgroenusa): “Twijfel: Ben ik cynische zeur? Zou graag geloven in alle nieuwe betaalmodellen (DeCorrespondent, eLinea, TPO/DNP). Maar ik ben somber. Eens?”
Raychella de Koning (@raychella): “De Correspondent is nieuw. Leuk, goed te merken ook aan de spellingsfouten.”
Arjanne Aleman (@ReportAR84): “Eerste verhaal van De Correspondent heeft me overtuigd, ben lid geworden. Kijk uit naar meer prachtige en belangrijke achtergrondverhalen.”
Andreas Willemse (@andreaswillemse): “Gek, dat als je na inloggen bij De Correspondent op home klikt, je op een marketingpagina voor de Correspondent komt.”
Nikki Sterkenburg (@SterkNikki): “Interessant, maar staccato geschreven openingsverhaal van #decorrespondent “9/11 was het keerpunt. Daarna begon het grote bouwen van muren.”
Jan Bennink (@Jan_Bennink): “Als je de eerste stukken van de Correspondent leest.. tja.. dan ga je Aaf Brand Corstius toch waarderen. Beterschap guys.”
Paul Kok (@paulkok56): “De Correspondent is online! Spannende journalistiek. Eindelijk weg van de waan van de dag.”
Sybren Kooistra (@SybrenKooistra): “Meest interessante digitale elementen van De Correspondent vind ik nog niet zo goed uitgewerkt: personalisatie nieuws & bijdrage lezers.”
Oceaanman (@oceaanman): “Complimenten aan de Correspondent. Een tponl steekt daar nu al schriel bij af; kwaliteit>kwantiteit.”
Wouter van Noort (@WoutervNoort): “1e indruk van De Correspondent: prima stukken, maar vrees dat gebrek aan urgentie zal zorgen dat ik er vaak niet aan toe kom.”
Melle van den Berg (@mellevdberg): “Heeft iemand al een torrent van decorrespondent?”