Spring naar de content

Weekoverzicht 52: een eenzame Mark Rutte, knokken met Dennis en knetterende kalasjnikovs

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord én beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Met de verschrikkelijke sinterklaasstorm nog zo vers in het geheugen werd vlak voor de Kerstdagen weer een nieuwe jobstijding voorspeld. Ditmaal kwam het echter niet tot een storm van oudtestamentische proporties, maar werd voor de kustprovincies ‘slechts’ code oranje afgegeven – het Kerstfeest kwam niet in gevaar. Het gevaar is echter nog niet geweken, ook op Oudejaarsavond wordt onstuimig weer verwacht.

Rond Kerst denken we ook aan de minderbedeelden in onze omgeving, zoals de armen, de melaatsen en de eenzamen. Tot die laatste groep lijkt onze normaal zo goedlachse premier Rutte te behoren. Kerst vierde hij weggedoken in het Torentje op het Binnenhof, waar hij de klassieker van André Hazes, Eenzame Kerst, uit zijn speakers liet schallen. It’s lonely at the top…

Europese Raad
Mark Rutte, we denken aan je!

‘Heb uw naasten lief’ is een devies dat al sinds mensenheugenis ten grondslag ligt aan het Kerstfeest. In dat kader worden er elk jaar massale inzamelingsacties gehouden, met als meest massale van allemaal: 3FM’s Serious Request. De goededoelenactie van het radiostation, die dit jaar ten goede kwam aan betere sanitaire voorzieningen voor kinderen in ontwikkelingslanden, brak nipt het record van vorig jaar. In totaal haalden de dj’s een dikke twaalf miljoen op.

BNN Nationale Reis Test
In Excelsis Deo, Dennis

Een BN’er die wel meewerkte aan Serious Request maar die na het wegtikken van wat alcoholische versnaperingen de wereldvrede en de kerstgedachte beduidend minder hoog in het vaandel had staan, was BNN-presentator annex levend proefkonijn Dennis Storm. In een obscure kroeg in de Friese hoofdstad ging de 28-jarige Storm op de vuist met een acht jaar jongere Fries, waarna eerstgenoemde door de politie werd meegenomen voor verhoor. Uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af en betaalde De Storm braaf een schadevergoeding aan zijn opponent.

DELFT-LEGERMUSEUM-KALASJNIKOV
Michail Kalasjnikov in levendiger tijden

Iemand die evenmin bevorderlijk was voor de wereldvrede, zij het op een andere schaal dan Dennis, was Michail Kalasjnikov. De bedenker van het bekende aanvalsgeweer AK-47 legde op 94-jarige leeftijd het loodje. Zijn geweer staat bekend als onverwoestbaar en makkelijk te hanteren, waardoor het een gewild aanvalswapen is onder krijgsheren, drugsbaronnen en verachtelijk gespuis dat kindsoldaten rekruteert. Op zijn militaire begrafenis was er naar goed Russisch gebruik een overvloed aan platte petten en knetterende saluutschoten door – uiteraard – kalasjnikovs.

DEN HAAG-DEMONSTRATIE-VERDRAG VAN LISSABON
PVV en NVU: Eindelijk maatjes?

De plakkerige actie van Geert Wilders ging ook deze week gewoon door, maar niet meer met medewerking van Google. Het concern besloot om het e-mailadres waarmee de anti-islamsticker van de kersverse politicus van het jaar 2013 besteld kon worden, te blokkeren na een aantal klachten.

De samenwerking van de PVV met het Front National van Marine Le Pen was verder goed voor een felicitatie van opperkaalkop Constant Kusters van de extreem-rechtse Nationale Volks-Unie. Tot voor kort moesten de nationaal-socialisten niet veel hebben van Wilders vanwege zijn pro-Israëlische standpunten, maar hun mening lijkt bijgedraaid nu hij samenwerkt met de Franse partij waarvan oprichter Jean-Marie Le Pen openlijk antisemitisch is.

Traditioneel gezien is de laatste week van het jaar er een van terugblikken op wat de voorbije twaalf maanden ons op sportgebied hebben gebracht. Frank Heinen riep daarbij de hulp in van een aantal ‘gastcolumnisten’, onder wie Bas Heijne, Marcel van RoosmalenArnon GrunbergMicha Wertheim en Nico Dijkshoorn.

Hopelijk heeft u de afgelopen dagen kunnen genieten van een rijkgevulde kerstdis. Heeft u net iets té veel genoten en wil u die aangekomen pondjes ook weer kwijt, dan hebben we een aantal tips voor u, zodat u gezond én fit de resterende feestdagen doorkomt.

hpEn mocht u tijdens de donkere dagen tussen Kerst en Nieuwjaar behoefte hebben aan leesvoer, dan kunt ons dubbeldikke winternummer over het thema Geluk & Optimisme aanschaffen in de winkel. Voor een overzicht van de artikelen klikt u hier.

Wij heffen alvast het glas en wensen u alle goeds voor het jaar 2014!