Spring naar de content
bron: ANP/Martijn Beekman

Stef Blok, minister van Alles en Nog Wat

De keuze van Mark Rutte voor zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is zo oninteressant dat hij weer interessant wordt. Stef Blok is namelijk de opvolger van Halbe Zijlstra, en de nieuwe minister voegt geen diplomatieke ervaring, geen opvallend charisma en geen diversiteit in de eenheidsworst Rutte III toe. Wat brengt Stef Blok eigenlijk wel?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wiek van Gemert
Stef Blok
Beeld:

Bij het smeedproces van Rutte III werd het ideale ministerprofiel gedefinieerd als een type Stef Blok: een saaie, degelijke manager. Kijkend naar de vrijgekomen vacature op het ministerie van Buitenlandse Zaken bleek de creativiteit van Rutte beperkt. “Wie is een VVD’er met een klein ego?” vroeg hij zich na het Zijlstradebacle waarschijnlijk af.

Hij was op zoek naar een type Stef Blok? Juist: de enige juiste man voor die klus is Stef Blok zelf.

Eenheidsworst Rutte III

Daarmee is de VVD er wederom niet in geslaagd bij te dragen aan diversiteit in het kabinet. Dat blijft even spierwit, middelbaar van leeftijd en bovendien mannelijk als het al was, met name bij de mannenbroeders van de eigen partij. De kritiek na de formatie – onder meer uit eigen kring door Edith Schippers en Neelie Kroes – heeft Rutte dus naast zich neergelegd. Terwijl hij eerder zei dat een vrouw als nieuwe topdiplomaat een goede zaak zou zijn.

Vrouwen

Of Stef Blok — in 1998 schoof hij al aan als lid van de Tweede Kamer — zichzelf bekommerd over de feministische zaak valt overigens te betwijfelen. Op de vraag wat hij ‘in vrouwen waardeert’ antwoorde hij eind vorig jaar in De Volkskrant: “Vrouwen brengen een zekere irrationaliteit met zich mee, die iemand zoals ik, die erg in zijn hoofd zit, goed doet.”

“Mijn studentenkamer in Groningen was een onherbergzaam hol,” vervolgde hij. “Maar meisjes hadden het in zich om te zeggen: “Wij gaan het hier eens even een beetje gezellig maken.” Maar de kop boven dit oude interview riep op zijn eerste ministersdag al vragen op.

Het was dus aan de VVD-kopstukken om de meubelen te redden, en dat deze ze op verschillende manieren. Klaas Dijkhoff vond een vraag naar de geringe hoeveelheid vrouwen ‘een zure vraag’, en vroeg gisteren of journalist en vragensteller Jeroen Stans ‘slecht geslapen had?’.

De tekst loopt hieronder door.

Rutte gaf BNR Nieuwsradio wel gewoon antwoord en zei: “We hebben hele goeie vrouwen in de VVD, enorme talenten, dus voor de langere termijn maak ik me daar niet zo veel zorgen over.” Dat daar momenteel in het kabinet niks van te merken is noemde hij ‘op zich niet goed’. Niet onwaar, maar het is geen natuurwet die de uitkomst heeft bepaald, dat was Rutte toch echt zelf.

Stef Blok
Beeld:

Ministersbingo met Stef Blok

Buitenlandervaring brengt Blok niet mee. Het meeste relevante dat hij te melden had op dat vlak was dat het een fabeltje was dat hij niet van reizen hield. “Na mijn aftreden ben ik met mijn vrouw helemaal naar Australië gereisd. Verder kan niet.” Waarvan akte.

Wat Blok wel meebrengt is een karrevracht bestuurservaring. In Rutte II was hij minister voor Wonen en Rijksdienst, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en tweemaal op Veiligheid en Justitie. Als het in dit kabinet weer zo’n vaart loopt is zijn bingokaart van ministersposten zo vol. Dat hij nu ook Buitenlandse Zaken door kan krassen komt deels doordat Blok, in tegenstelling tot veel van zijn VVD-collega’s immuun lijkt voor schandalen. Hij is een grijze muis in alle vijftig tinten.

Vertrouweling

Schandalen hebben Rutte namelijk al (te) veel gekost. Het gaat ten koste van het imago van de VVD, maar bovenal van zijn naaste vertrouwelingen. Ministers als Ivo Opstelten en Jeanine Hennis behoorden tot de inner circle van Rutte, maar moesten aftreden. Doordat onder meer Edith Schippers, ook één van Rutte’s grootste politieke vertrouwelingen, besloot niet door te gaan als minister bleef alleen Halbe Zijlstra als vertrouweling over. Toen ook hij wegviel bleef Rutte verdomd alleen achter.

Met Blok haalt hij iemand binnen die hij al jaren kent, waarmee hij eerst in de verhouding premier-fractievoorzitter en daarna als premier-minister heel nauw heeft samengewerkt. Zijn ministerservaring, (gebrek aan) buitenland-ervaring en geslacht zijn ondergeschikt aan de terugkeer van een vertrouweling van Rutte. Bovendien een vertrouweling die haast niet ten prooi lijkt te kunnen vallen aan een schandaal.