Chipbedrijven trekken de kar op Damrak

ANP 24 jan 2019

AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen gingen donderdag overwegend vooruit. Vooral de chipbedrijven waren in trek na goed ontvangen kwartaalberichten uit de sector. Beleggers keken verder uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat later op de dag naar buiten komt. Op het Damrak vielen de jaarcijfers van groothandelsbedrijf Sligro in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 510,61 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 710,60 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,7 procent. Londen zakte 0,3 procent.

ASML stond in de kopgroep bij de hoofdfondsen met een winst van 3,4 procent. De chipmachinemaker profiteerde van de beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse chipmaker Texas Instruments. In de MidKap gingen de chipbedrijven ASMI en Besi aan kop met plussen van 5,2 en 4,6 procent. STMicroelectronics dikte bijna 10 procent aan in Parijs. De chipmaker boekte meer omzet en winst in het vierde kwartaal. Voor het eerste kwartaal voorziet het bedrijf wel een omzetdaling.

Eten en drinken

Grootste daler in de AEX was supermarktconcern Ahold Delhaize met een min van 1 procent. Verlichtingsbedrijf Signify daalde 0,9 procent, na een omzetwaarschuwing van de Duitse concurrent Osram. Sligro behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap met een plus van ruim 3 procent. Het bedrijf heeft de winst afgelopen jaar ruim verdrievoudigd. Dat kwam onder meer door de verkoop van de supermarkttak aan branchegenoten Jumbo en Coop. Takeaway, eigenaar van maaltijdbestelsite Thuisbezorgd.nl, sloot de rij met een verlies van 2,6 procent. Volgens Het Financieele Dagblad zet maaltijdbezorger Uber Eats de aanval in op de marktleider.

In Parijs won Renault 1,7 procent. Carlos Ghosn is afgetreden als topman van het Franse autoconcern. Ghosn, die ook de baas was bij Nissan en Mitsubishi, zit sinds november vast in Japan op verdenking van fraude bij Nissan. De euro was 1,1345 dollar waard, tegen 1,1389 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie stond vlak op 52,61 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 60,98 dollar per vat.

Reageer op artikel:
Chipbedrijven trekken de kar op Damrak
Sluiten